Директорът на Исторически музей – Ботевград Тодорка Коцева уважи поканата на художника Величко Коларски и присъства на официалното откриване на изложба му в галерия „Лик” в София. То се състоя на 26 септември. Тодорка Коцева поднесе на Величко Коларски поздравителен адрес от името на Историческия музей и представителен албум на Община Ботевград. Художникът е обещал да гостува на музея през другата седмица, тъй като не е имал физическа възможност на присъства на откриването на изложбата на негови картини, подредени в зала „Орханиец”.
Изложбата на Величко Коларски в галерия „Лик” ще продължи до 16 октомври 2012 година.

Величко Коларски е роден през 1928 г. в Ботевград. Завършил е Художествена академия в София – живопис при проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г. Завежда отдела за Съвременно българско изкуство в Национална художествена галерия (1960-1978 г.). Научен сътрудник в Институт по култура към БАН и КИК (1979-1988 г.). Организатор и комисар на редица представителни изложби на българското изкуство във Виена, Прага, Москва, Рига, Будапеща и др.

Величко Коларски се изявява и в областта на изкуствознанието и художествената критика. Между най-важните му научни публикации е книгата “Българска пейзажна живопис”. Като художник – живописец, твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта.

За приноса си към българската култура Величко Коларски е награден с орден “Св. св. Кирил и Методий” – І, ІІ и ІІІ степен. Творби на художника са притежание на Национална художествена галерия, Столична градска художествена галерия, много галерии в страната и частни колекции в САЩ, Франция, Германия, Гърция, Белгия, Австрия, Русия и др. С картини на Величко Коларски разполага и фонда на Исторически музей – Ботевград. Те са дарени от твореца през годините.