"Спрях цигарите. Вредни са. Вече съм само на козче.” Това казва 9-годишният Джо, известен в столичния квартал „Люлин” като Пияницата. Момчето, което е от българско семейство, получил прозвището си преди 3 години, когато отишъл мъртвопиян на училище, пише Монитор.
Първолакът влязъл в час, паднал пред дъската и започнал да повръща. Преди учителката да осъзнае какво става, Джо хукнал да бяга. Пет месеца след това не влизал в школото. Историята с гордост я разказа самото момче пред „Монитор”. Екип на вестника успя да го намери в учебен ден, докато се излежава в градинките на 8-и микрорайон в „Люлин”.

Джо не прилича на останалите си връстници. Маниерите и приказката му са като на 20-годишен бандит. Облечен е с мърляви дрехи, а ноктите на ръцете му не са рязани поне от две седмици.

„Що да ходя на училище? Там са само сдуханяци”, казва нахакано Джо. Питаме го как се казва и той отвръща, че всички го знаят като Джо, но той предпочитал да му викат Джо Пияницата. Гордеел се с прякора си.

„Сутрин почвам с пет бири. Ако намеря пари, пия и повече. Предпочитам обаче да ми останат за трева. Откакто спрях цигарите, не мога, без да си дръпна поне един коз днеска”, обяснява философски 9-годишното момче, докато забърсва носа си с ръкава на якето. Твърди, че другият му порок бил сексът въпреки че е бил само с едно момиче, и то веднъж.

„Една циганка ми се пусна за 10 лева, та си направих сефтето. Много ми хареса. Момичетата, които познавам обаче, още са девствени, а за циганката пари нямам. Трябва да останат за бира. Майка ми не ми дава кинти”, разказва още Джо за битието си, като се опитва да отбягва въпросите за семейството си. Негови съседи обаче са по-словоохотливи.„Майка му е доста пълна. Живее в съседния блок и всяка вечер се чуват крясъци. Освен редовните ругатни чуваме и псуване на майка.

Мъжки глас обаче не се чува. Много пъти е правила скандали на други майки, чиито деца си играят с Джо. Никой не я харесва”, разказва възрастна жена от съседния блок в „Люлин 8“. Хора от квартала пък разказват, че постоянно виждали малкия да купува алкохол от местната будка. Продавачката го питала за кого е, а той отговарял, че е за майка му.

„Преди няколко дни го видях за последно. Беше се скрил зад един блок и си свиваше някаква цигара. Покрай него мина един тийнейджър, за когото всички знаят, че се занимава с наркотици. Той поздрави Джо и му каза, че скоро трябва да се видят. Сами си правете изводите”, заключават още съседите.