От 28 до 30 септември в местността „Кокалското” се проведе Първи национален туристически събор „Златна есен – Етрополе 2012 г.”. В него участваха настоящи и бивши ученици на ОУ „Н.Й.Вапцаров”, обединени в секция „Високопланински туризъм и ориентиране”, която е създадена по проект „Успех” в учебното заведение. Те бяха разделени на два отбора – 5-7 класа и 8-12 клас, които взеха участие в десет спортно-туристически игри със състезателен характер.
Участниците от Ботевград завоюваха няколко призови места. На първо място в състезанието „Оказване на първа долекарска помощ” се класираха и двата отбора на „Вапцаров”, съставени от Михаела Вълова, Иван Йончев, Венцислав Милов и Николай Геровски, всички от пети клас, и от осмокласниците Марк Цеков, Ивона Давидкова, Василена Дюлгерска, Деян Коцев, Маргарита Николова и Стефан Златарев.
Отборът на учениците от 8-12 клас постигна второ място в надпреварата „Опъване и прибиране на палатка”, стана сребърен медалист в щафетата и зае трето място в състезанието „Палене на огън сред природата”.
Индивидуална награда за рисунка на тема „Етрополе и планината” грабна Ивона Давидкова. Нейната творба бе класирана на второ място.
Грамотите и наградите на победилите бяха връчени от кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев и от Христо Андреев – началник на Регионален инспекторат по образование – София област.
Ръководител на отборите от ОУ „Н.Й.Вапцаров” е преподавателят по математика Веселин Марков.
Участието на ботевградските ученици в туристическия събор „Златна есен – Етрополе 2012 г.” бе осъществено с подкрепата на туристическо дружество „Венец” – Ботевград. 

Днес директорът на ОУ Н.Й.Вапцаров" Евгения Иванова ще поздрави официално отборите за постигнатите резултати.