Лукойл Академик победи Балкан с 91:62 в поредна предсезонна контрола и за двата състава. Двубоят се игра в Ботевград при закрити врати, а Лукойл доминираше през почти всичките 40 минути на контролата, с изключение на кратък период в четвъртата част. Дотук Балкан е с победа и две загуби в проверките, а за шампионите това бе първи мач след квалификациите за Еврокъп.

Петимата титуляри на Академик Аврамов, Хийт, Уоткинс, Грийн и Абукар регистрираха двуцифрен актив от точки. Гардовете на шампиона демонстрираха добра комуникация с ефектни пасове, а Уоткинс и Абукар направиха мача си удоволствие с мощни забивки. Целият състав на Лукойл показа, че с времето заедно, се превръща в доста солидна машина, и има потенциал за успех в Еврокъп, стартиращ след месец.

За Балкан най-силно от новите попълнения се представи Тодор Тодоров, а Данчо Бозов и Мартин Маринов също имаха добри включвания в отделни моменти. Американците на проби в тима от Ботевград Бери Джордън и Джаред Стоктън бяха далеч от истината с играта си в тази проверка, докато центърът Милан Бегович се представи малко по-прилично.

Балкан и Лукойл най-вероятно ще изиграят още една контрола в следващите дни до началото на първенството в България. Ботевградчани ще пътуват и до Скопие в петък и събота за проверки с Лирия, а освен това ще се противопоставят и на Младежкия отбор на Любо Минчев преди старта на НБЛ.