Турският парламент на извънредно заседание разреши армията да участва в акции извън границите на страната, предаде Би Би Си.
Ръководеното от Реджеп Тайип Ердоган правителство поиска от депутатите да разреши на армията да участва в операции извън границите на страната.  В официалното писмо до Меджлиса кабинетът в Анкара твърди, че кризата в съседна Сирия е заплаха за националната сигурност на Турция и заради това въоръжените сили на югоизточната ни съседка трябва да получат правото да влизат на територията на други държави. В отговор на искането на кабинета парламентаристите свикаха извънредно заседание, на което ще вземат решение. 

Искането на правителството в Турция идва след като снаряди, изстреляни от територията на размирната близкоизточна страна, убиха туркиня и нейните четири деца. В отговор турската армия обстреля северната сирийска провинция Идлиб. При акцията загинаха няколко войници от армията на Башар Асад.
По-късно днес НАТО, чийто член е Турция, обяви, че Алиансът все още не се разглежда възможността Алиансът да окаже помощ на Анкара. Член 4 от Вашингтонския протокол предвижда оказване на помощ в случай на нападение срещу член на пакта.