Соченият за бос на ъндърграунда във Врачанско Йордан Тонов-Пръча е спипан при спецакция „Пръча” на ГДБОП и ОД МВР-Враца. Антимафиотите получили сигнал за подготовка за купуване на фалшиви банкноти по 50 евро.
Във вчерашния ден късно следобяд на 37-и километър на бензиностанция „Лукойл” близо до Ботевград в момент на предаването на 88 броя неистински парични знаци с номинал по 50 евро бяха задържани трима души. Това са 49-годишният Сергей, известен на МВР с криминални регистрации за кражби и побои; 61-годишният Емил, криминално проявен, осъждан в Италия, и Данчо Пръча, който е управлявал моторното превозно средство.

Той е една от емблематичните фигури на Врачанския регион, занимавал се е с разпространение на наркотици, сводничество, рекет и изнудване, има многобройни висящи дела. Вчера и днес продължават процесуално-следствените действия на адреси.

В момента Пръча има една десетгодишна присъда, постановена от Врачански окръжен съд, на 28 декември 2011 г. От април 2012 година мярката му за неотклонение е била променена от „задържане под стража” в „домашен арест” и впоследствие – в „парична гаранция” 10 000 лева.

На 19 октомври предстои разглеждане на делото му на втора инстанция. Вътрешният министър Цветан Цветанов изрази надежда, че в случая с Данчо Пръча няма да се повтори ситуацията с братята Галеви и други емблематични криминални фигури на организираната престъпност в България.

Снимки: пресцентър на МВР