РИО- София област се включи в инициативата за отбелязване на Европейския ден на езиците чрез проекта „Да докоснем недосегаемите: борейки се с традиционни и нови антиромски стереотипи“.
Проектът се реализира в България, Румъния и Холандия. Идеята е да се води борба с расизма и антиромските нагласи, да се подпомага взаимното разбирателство и толерантсността, да се насърчава културния, религиозния, езиковия и етническия плурализъм.“.
В него участваха и учители от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе. Предоставени  бяха материали от Румяна Торосян- експерт в РИО- София област, чрез които се показва, че езиковото многообразие на Европа включва и ромския език. Това също бе подкрепено и чрез рисунки от групата на Николай Георгиев по проекта „Ромите- дивото цвете на Европа“, които бяха представени на информационните табла в училище.
Поставен е и снимков материал от работата на групите по проекта, който приключва своята дейност на 15.10.2012 г. Закриването ще бъде на 17.10.2012 г. от 13.30 ч. във фоайето на училището на първия етаж. Там ще бъде и официалното представяне на паното с ромски мотив, изработено от групата „С палитра и четка“ на Николай Георгиев.
Заповядайте да споделите чудесни мигове с групите от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе и партниращата организация ОУ „Христо Ботев“- с. Лопян, работили по проекта „Ромите-дивото цвете на Европа“. Реализира се с финансовата подкрепа на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства!
Текст и снимки: Росица Василева