Участие на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе в конференция по случай Европейския ден на езиците

Като координатор на проекта „Ромите-дивото цвете на Европа“, Росица Василева - помощник-директор на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, взе участие в конференция, отбелязваща Европейския ден на езиците.
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на  Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.
Инициативата, чието начало поставя Съветът на Европа, вече е на 11 години. Във всички европейски държави, в рамките на седмицата около 26 септември, се провеждат различни прояви, които имат за цел да насърчават многоезичието на Стария континент.
Британският съвет и консорциум от партньори и изследователи представиха на 26.09.2012 г. в зала „Сердика“ в хотел „Шератон“ резултатите от мащабно проучване на езиковите политики в Европа, осъществено по глобалния проект "Европейско езиково богатство".
В международната конференция участваха представители на Министерството на образованието, младежта и науката, на Регионалните инспекторати по образование, преподаватели от висши учебни заведения, директори на училища, представители на бизнеса и медиите.
Европа разполага с истинско езиково съкровище: 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език. Към тях се добавят и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти.
Проучването за България, проведено от СУ "Св. Климент Охридски" като партньор на проекта "Европейско езиково богатство", показа: редица силни страни по отношение на многоезичието в областта на образованието на всички нива. Това се отнася както за обучението по национален език, така и за това по чужди езици.
Има голям ентусиазъм и желание за учене на чужд език от най-ранна детска възраст, но понякога обучаващите кадри са недостатъчни, за да задоволят нуждите в повечето региони на страната. Съществува голяма нужда от осигуряване на квалифицирани преподаватели; направени са някои важни стъпки към по-широко включване на регионалните/ малцинствените езици в образованието и медиите.
Все още има какво да се желае по отношение на практическото прилагане на системно обучение на децата от регионалните и малцинствените групи.
Бизнесът и работодателите изискват владеене на чужди езици, но много малко от тях подкрепят обучението на персонала. Необходимо е по-нататъшно развитие в областта на обществените услуги и градската среда.
От м. юни 2012 г. до март 2013 г. в новосформираните мрежи от партньори и експерти ще се обсъждат резултатите от проучванията в техните страни в повече от 80 уъркшопа и ще изготвят препоръки на регионално, национално и Европейско ниво. Тези препоръки ще бъдат представени на политиците от Европейския съюз през март 2013 г. в Брюксел.
Проектът "Европейско езиково богатство" е съфинансиран от Европейската комисия и се управлява от Британски съвет. Изследването се проведе от Вавилонския център на Университета в Тилбург, съвместно с партньорски институции и експерти от всяка страна.
Снимки: Росица Василева