„Фортисимо в клас” и в СОУ”Христо Ясенов”

И през тази година СОУ”Христо Ясенов” продължава да работи по кампанията на МОМН „Участвам и променям”. Като част от дейностите в кампанията е и участието на учениците от 4 и 5 клас в проекта на Хари и Максим Ешкенази „Фортисимо в клас”.
Този проект се прави в Пасифик симфони, в Лос Анджелис, където има около 16 000 деца.
В България по проект „Фортисимо в клас” се обучават около 2000 деца.
Проектът "Фортисимо в клас", който се финансира от фондация "Америка за България", е насочен точно към класическата музика, за да развие усет към красивото и ценностите у най-малките.
Основната цел на проекта е децата да се запознаят и обикнат класическата музика, да открият нейните достойнства, да научат основни произведения, да се забавляват.
Защото тази музика е минала през столетията и е запазила и досега своята магия. Благодарение на това хората все още я слушат. Моцарт ще си остане Моцарт и той ще бъде слушан още 500 години -  най-малко, докато след десет години имената на много от сегашните звезди, които децата харесват, няма да се споменават от никого...
 "Да, чалгата е много лъскава, но... Моцарт също е готин" – казва Хари Ешкенази. Той и екипът му запознават малките си ученици с цигулка, виола, виолончело, контрабас, тромпет, валдхорна, кларинет, флейта и ударните инструменти.
Първият урок по класическа музика в 4 класове на СОУ”Хр. Ясенов” започна с представяне на цигулката от Юлия Попова. Децата останаха безкрайно впечатлени от прекрасните импровизации, които Юлия демонстрира пред тях, а сред  мелодиите  разпознаха „Малка нощна музика” на Моцарт и мелодията към филма „Пинко розовата пантера”. С изумление децата узнаха , че цигулката има душичка и, че цигулка на фамилия Страдивари струва 12 мил. евро! Всяко дете се опита да свири на цигулка и прилежно си записа в тетрадката думичката „пицикато”( техника на свирене без лък).
Часовете и в трите паралелки преминаха при голям интерес от страна децата. Те задаваха въпроси, аплодираха изпълненията на Юлия и  пожелаха да направят снимки на цигулката в калъфа.
Самата Юлия остана впечатлена, когато децата назоваха произведението и композитора, щом засвири Моцарт. Един прекрасен час, който ни кара да вярваме, че класическата музика не е изгубила своята аудитория и ще има свои почитатели и занапред. А децата останаха с нетърпението да участват в следващия час от проекта. Благодарим на Юлия и очакваме с нетърпение следващият гост от „Фортисимо в клас”!
Петя Цекова- пед.съветник
СОУ „Христо Ясенов”- гр. Етрополе