Най-добрият български състезател в дългите бягания тази година - нашият съгражданин Христо Стефанов, е главният фаворит за спечелване на маратона на София, който ще се проведе тази неделя, 21 октомври. Стартът ще бъде в 10.00 ч. пред Националния стадион "Васил Левски".


19-тото издание на софийския маратон е организиран от БОК със съдействието на Столичната община, МФВС и БФЛА. На пресконференция президентът на лекоатлетическата федерация Добромир Карамаринов подчерта, че през годините Софийският маратон се е утвърдил като най-масовата проява в България. Той отново потвърди, че ако догодина състезанието е на същата дистанция и по същия маршрут, може да се иска да бъде изпратен официален измерител на ИААФ, който да даде лиценз на трасето и той да бъде утвърден като международно състезание, което ще дава възможност да покрилите нормативи да получават квоти за участие в следващите олимпийски игри.

   Участниците ще имат възможност да се състезават в следните дисциплини: 42,195 км, 18 км и 2,5 км. Контролното време за завършване на маратонското бягане е 4 часа и 30 минути.Състезателите ще бягат по трасе с дължина 6 км.

Наградният фонд е 20 000 лв, като победителите при мъжете и жените ще получат по 2000 лв, сребърните медалисти – по 1300 лв, а бронзовите – по 1000 лв