Икономическата политика на ГЕРБ претърпя провал, защото нито един от приоритетите, които бяха обявени в началото на мандата, не се реализираха.
Това каза Сергей Станишев, председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), на конференцията „Ръст на заетостта и благосъстоянието – европейски политики за национални решения". Дискусията е организирана от Института за социална интеграция – София и Фондацията за европейски и прогресивни изследвания.
Станишев каза, че макроикономическата стабилност е била запазена за сметка на предишния фискален резерв, който до голяма степен е бил похарчен, и на нови дългове. "Да, правят се някои неща в инфраструктурата, но това е задължение на всяко правителство, в това число предишното правителство правеше, бих казал, в много отношения повече неща, но това не е достатъчно за извеждане на България от кризата, коментира Станишев. В момента в икономически план страната ни се вкарва все по-дълбоко в кризата, защото като си унищожил реалната конкуренция в икономиката чрез поощряване на монополи, картели и близки до себе си фирми, смазваш дребния и средния бизнес, смазваш инициативата на българите и имаш двойно увеличение на безработицата", посочи Сергей Станишев.
Той отбеляза, че липсата на социална политика на сегашното правителство е очевидна и посочи, че гражданите на България работят и живеят при мизерни условия и с мизерни заплати. Лидерът на БСП заяви, че в момента левицата е в период на подготвяне и представяне на своите икономически алтернативи на сегашното статукво.