Четирите бургазлийски семейства от взривения във вторник жилищен блок напуснаха хотела късно снощи и тази вечер ще нощуват в общински жилища. Община Бургас е изпратила микробус за пострадалите, които спешно е трябвало да се изнесат от хотела. Причината е, че от дружеството са отказали да платят, съобщава БТВ.

Две от семействата още снощи са се настанили в общинските жилища, които по нареждане на кмета Димитър Николов са били спешно оборудвани с мебели, домакински уреди, спални и посуда. Те споделят, че сами предпочели по-удобния начин за живот, докато разрушените им жилища бъдат възстановени. А истината се оказва друга.

„Вчера получихме съобщение, че EVN няма да заплаща повече техния престой в хотела, тъй като общината им била осигурила общински жилища. И въпреки нашето желание да им продължа престоя за наша сметка, хората просто се изнесоха”, обясни Георги Мицов – мениджър в хотел.

Другите две най-пострадали семейства се нанасят днес в общинските жилища. „Снощи нощувахме при родителите ми, тъй като физически нямаше възможност да бъдат дообзаведени жилищата и предпочетохме да не притесняваме хората, спокойно да могат да работят”, сподели Пламен Димитров.

Най-тежко ситуацията приема 74-годишната Констанца Колева, която за пръв път трябва да спи в друго легло далеч от дома си. Жената още помни ударната вълна, която я хвърля на метри. „Тя не може да го преодолее този стрес. Тя е диабетичка, която не си е мерила кръвната захар пет дена. Спестих й да я гледат по телевизията в какво състояние е, защото е достоен човек”, казва дъщерята Анна Колева.

От EVN обясниха, че не са отказвали помощ на пострадалите, но тъй като от общината са осигурили жилища и те са по-удобни за семействата е било редно хотелът да се освободи. Разследването по взрива на трафопоста продължава.