Днешният Час на класния ръководител в ПМГ „Акад. проф.д-р Асен Златаров” беше посветен на Европейския съюз. Ученици от осми и десети клас разказаха чрез компютърни презентации историята на ЕС, представиха дейността на организацията, функциите на Европейския парламент и Европейската комисия. На карта на Европа обозначиха страните-членки на международната организация и техните столици, четоха есета, посветени на обединението. С тези прояви училището участва в инициативата „Отново на училище”, организирана от представителството на Европейската комисия в България. Тя се реализира за втора поредна година в страната със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката.

Инициативата „Отново на училище” има конкурсен характер. Първи етап включва изпращане по електронен път на формуляр-заявление за участие, мотивационно писмо и презентация по зададени европейски теми. Кандидатите, които получат над 30 точки, ще бъдат поканени на втория етап да говорят по темата на презентацията си пред жури и публика.

Участниците ще бъдат оценявани от жури от представители на Европейската комисия в България, на Екип Европа в България (Team Europe Bulgaria) и на информационната мрежа Европа Директно в България. Точките, събрани в първия етап, ще бъдат прибавени към точките, събрани през втория етап. 24-те участници, събрали най-много точки, ще получат следните награди: посещение на европейските институции в Брюксел и презентации по европейски теми от служители на европейските институции; специално обучение по умения и презентации на европейски теми; сертификати от Европейската комисия в България за участие в инициативата "Отново на училище" и в младежкия Екип Европа през 2012 година.

Основна цел на конкурса е да събуди интерес и да засили осведомеността на местно, регионално и национално равнище в училищата и университетите към  ЕС, политиките на ЕС, гражданството в ЕС и значението на европейската интеграция.