Очертава се ясно противопоставяне между една власт и един народ. За съжаление, в залата не присъстват главните виновници за това най-изгодният проект за българската икономика да не се случва. Липсват Борисов, Дянков и страхливо избягалият министър на икономиката г-н Добрев. Присъстваме на момент, в който управляващите се опитват да унищожат демокрацията и народовластието.

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебатите за въпроса за националния референдум за атомната енергетика.

"Това показва страх, арогантност и шизофренно поведение. Уплашихте се, че за първи път достатъчен брой хора се подписаха под искане за референдум. Надявахте се, че необходимият брой подписи няма да бъде събран. Сега сън не ги лови управляващите и се опитват с всякакви маньоври да подменят волята на хората. Само че не се получава. Намеренията ви няма да се реализират, хората ще запомнят какво се опитвате да направите, а резултатът ще видите на парламентарните избори. Демонстрирате самочувствие, че вашите 77 подписа имат повече тежест от 780 000-те на българите. Поведението ви е шизофренно, защото за три години направихте неизброимо много завои в позицията ви за АЕЦ "Белене". Въпросът за референдума трябва да бъде такъв, какъвто дадоха инициативният комитет и БСП. Не играйте дребни и недостойни игри, за да приемете редакцията на въпроса", обърна се Станишев към управляващите.

Лидерът на БСП заяви, че реализирането на проекта "Белене" ще доведе до съживяване на българската икономика и по-ниски цени на тока. "Въпросът е дали ще бъдем нация на сервитьори и овчари, както предлага Борисов, или ще бъдем нация, която развива високотехнологична икономика. Вие избирате да бъдем нация на прислужници - да развиваме само туризъм и не особено конкурентоспособно селско стопанство", категоричен бе Станишев.

Той сравни предложените от БСП и ГЕРБ въпроси за референдума с "Иван иска да се ожени за Мария" и "Иван иска да се ожени", като посочи, че разликата е очевидна. "Ясно е , че сте притиснати до стената и референдум ще има. Ясно е и че тези, които ще гласуват с "да", ще гласуват за изграждане на АЕЦ "Белене" на площадката на АЕЦ "Белене", каза още лидерът на БСП на управляващите.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че образното сравнение на Станишев на въпроса за референдум със сватба засяга този, който урежда сватбата. "Доведохте българите до просешка тояга и ще бъдете изгонени с тояги", разгневи се лидерът на социалистите. Искра Фидосова се опита да го репликира от място, при което Станишев заяви: "Няма моля, не може да ме репликира човек, който носи чували с бюлетини на изборите".