Samsung постигна поредна съдебна победа срещу своя основен конкурент Apple. След като наскоро Висшият съд на Лондон се произнесе в полза на корейската компания, същото направи и съдът в Холандия.
                      

Решението гласи, че Samsung не нарушава патенти на Apple в смартфоните и таблетите Galaxy, в частност касаещи технологията за мултисензорен вход. Вследствие на това Apple ще трябва да плати разходите по делото в размер на 329 000 евро, предаде Ройтерс.

По-рано Apple подаде иск в Хага, обвинявайки Samsung в нарушаване на нейни патенти за сензорно управление с два пръста едновременно. Спорната технология се използва широко в смартфоните и таблетите за мащабиране на изображения.

Apple вече загуби подобни дела с HTC във Великобритания и със Samsung и Motorola Mobility в Германия. Холандският съд се обосновава с решенията именно на британския и немския съд.

Samsung и Apple са най-големите производители на смартфони. Двете компании водят мащабна патентна война, съдейки се в десет страни по света. Този петък се очаква Комисията по международна търговия на САЩ да обяви решение във връзка с жалба на Apple, че Samsung нарушава патенти за технологии, използвани в iPhone и iPad.