Архонтът Петър Манджуков стана почетен гражданин на Пловдив след драматичен дебат в местния парламент. 37 гласуваха "за", "въздържали се" и "против" нямаше.

За първи път Спас Гърневски от ДСБ се опълчи на кмета Иван Тотев срещу предложението бизнесменът да бъде удостоен с най-викокото почетно звание. Градоначалникът внесе искането с аргумента, че Манджуков е дарил на Пловдив 200 000 лева за камери по кръстовищата и е основен ктитор на новия храм "Св. Преображение Господне" в "Тракия".

Костовистът, който винаги е подкрепял сегашния градоначалник, този път реагира и изрази възмущение от намерението на Тотев. Според него "удостояването на агента на ДС и търговец на оръжие с тази титла е тежък удар върху имиджа на Пловдив".

На страната на Тотев срещу Гърневски се изправи Славчо Атанасов. "Вие сте замръзнали на ниво 90-те години. Двама министри от кабинета на Иван Костов - Петър Жотев и Евгений Чачев, не принадлежаха ли на ДС", обърна се към костовиста Атанасов. Той изтъкна, че с оръжие търгуват най-влиятелните страни в света - Русия, Китай, Белгия, Англия.
"Няма лошо, че български бизнесмени изнасят оръжие, това носи пари на хазната. Да, не е красив бизнес, но плащат данъци", продължи ексградоначалникът. Той попита Гърневски колко души са построили църква в Пловдив.

Тъмносиният съветник не остана длъжен. "Разбира се, че в цял свят има търговия с оръжие, но в комунистическа България този бизнес бе част от източването на хазната. Парите от него влизаха в джобовете на такива червени барони като Манджуков", развихри се Гърневски.
Кметът Иван Тотев запази мълчание. Неотдавна той сравни бизнесмена с благодетеля Димитър Кудоглу, дарил на Пловдив болница, детска градина и тютюневи складове.