В салона на читалище „Никола Ракитин” – Трудовец се състоя официалното представяне на албума „Полъх от миналото на Трудовец”. Той съдържа двеста снимки, които разказват историята на ботевградското село и увековечават неговите видни личности. Албумът бе представен от Пенка Вушкова и Иванка Караджова.
„Нашите корени са дълбоки, но те са и широки. Те започват от Кунчовци, минават през селото и свършват до манастирчето „Свети Георги”, построено през 1335 година. То още стои и ни чака, чака ни да се погрижим за него. Защото вече е на седем столетия”. След тези уводни думи започна компютърна презентация на част от снимките, публикувани в албума.

Ана Велкова, родственик на видния трудовчанин Георги Попиванов и патрон на фондацията, издала албума, поздрави авторския екип. Тя поднесе специална благодарност на Николай Гайдарски, с чиято подкрепа е осъществена инициативата, и на публиката в салона, дошла да засвидетелства обичта си към родното село и да почете неговите бележити личности.

„Това е вторият по големина труд за историята на Трудовец. Преди няколко години ние поставихме началото с летописната книга „Трудовец – древен и млад”. Днес от печат излиза част от историята на селото в снимки. Те представляват епизоди от живота на трудовчани, от нашите традиции и бит, от нашето строителство, от нашето развитие”, каза кметът на селото Веселин Драганов. Той също благодари на авторския екип на изданието и обеща, че ще окаже помощ за издаване на втори албум със снимки от близкото минало на селото.

Председателят на фондацията Димитър Димитров обяви резултатите от конкурса „Миналото на Трудовец в снимки”. От името на фондация „Георги Попиванов” той връчи по един албум, придружен с грамота, на лицата, предоставили най-много и интересни снимки за изданието. Това са: Мариян Шушков, Венислав Георгинов, Анета Бенчева, Иванка Мечинова, Марин Бенчев, Йоланда Димитрова, Иванка Караджова. Димитър Димитров връчи благодарствено писмо и сувенир на Николай Гайдарски.
Председателят на фондацията съобщи, че 50 жители на селото са предоставили около 500 снимки. Двеста от тях са публикувани в албума, а останалите ще намерят място в следващото издание. 

На церемонията по представянето на албума бе прочетен поздравителен адрес от Цветан Луканов – собственик на фирма „Лекс груп”. В него се казва: „Уважаеми дами и господа, използвам възможността да ви поздравя за създаването на този албум, чиито фотоси разкриват историята, бита и традициите на селото още от неговото възникване. Възхитен съм от вашата патриотична инициатива за запазване и предаване на поколенията на духа, нравите и обичаите на родния край. Желая успех на благородната ви инициатива!”.

Вечерта продължи с концерт на изпълнители от музикална къща „Найс мюзик” – София, който бе подарък за всички присъстващи от кмета на Трудовец Веселин Драганов. 

Албумът "Полъх от миналото на Трудовец" ще се продава и в книжарницата на МВБУ в Ботевград.