България се нуждае от държавна политика за чистотата на езика, смятат езиковеди. Сърбизацията и опростачването на езика са сред феномените на прехода. Промяната е възможна чрез реформа на всички равнища - училище, институции и медии.

В нормалната си реч българинът ползва около 2000 – 3000 думи. Категорията "нови бизнесмени" са редуцирали словесния си обхват до 400 думи от общо около 120 000 в българския език, каза проф. Михаил Виденов на откритата днес деветата Международна конференция по социолингвистика в Алма Матер.

Цитиран от БТА проф. Виденов припомня, че езикът е оръжие в ръцете на политик, който добре умее да го използва. Езикът обаче може да се обърне срещу политика, както беше случаят с Петър Младенов. Президентът Желю Желев не успя да изчисти шуменското си наречие за разлика от президента Петър Стоянов, който овладя пловдивските редукции, но пък стана баща на клишето "оттук насетне", отбеляза проф. Виденов.

Симеон Сакскобургготски дойде в България със стария софийски език от 40-те години - така нареченото "екане", но се опитва да го балансира с другата крайност - "якането”, отбелязва още проф. Виденов.