Вътрешният министър Цветан Цветанов не приема като официална позиция на Европейската комисия предупреждението на нейния говорител Оливие Байи за евентуален извънреден доклад за България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

След последните съдебни назначения говорителят обяви, че се обмисля допълнителен доклад за България преди края на следващата година и че комисията е обезпокоена за репутацията на Конституционния съд и други ключови институции в България.

В интервю за БНР Цветанов определи реакциите около избора на Венета Марковска за конституционен съдия като компроматна война.
Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че сигналът срещу съдия Венета Марковска за оказан от нея натиск за уволнението на полицаи от столичното 6-то РПУ е анонимен и по думите му цели да я компрометира: "Един анонимен сигнал, доколкото разбрах нямаше адресат. Нямаше изпращач".

На въпрос как ще коментира потвърдената от заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков информация за това, че през януари 2010-та година е имал среща със съдия Венета Марковска по нейно настояване във връзка с ареста на близкия й приятел Георги Георгиев от патрул на 6-то РПУ , Цветан Цветанов даде следния отговор: "Смятате ли, че някаква среща, каквато и да била тя, би могла да ми окаже някакъв натиск. Досега никой, по никакъв повод, не се е опитвал да ми оказва някакъв натиск, от тази среща не са последвали абсолютно никакви решения, които да са били на база някакъв натиск".

По повод казаното през седмицата от говорителя на Европейската комисия Оливие Байи, че е възможен извънреден доклад за България в областта на правосъдието и вътрешния ред, Цветан Цветанов заяви, че не приема това изказване за официална позиция на Комисията. "Къде е официалната позиция на Европейската комисия? Има въпрос, който е зададен от журналист от Българско национално радио, има отговор, който е прочетен, написан от говорителя на Европейската комисия, това не е официална позиция, която да е излязла към българската държава", заяви вицепремиерът.