Миналата седмица Sharp предупреди инвеститорите, че може да обяви фалит. Японската компания прогнозира годишни загуби в размер на 5,6 милиарда долара.
                      
Спасителни инвестиции за Sharp може да дойдат от Apple и Intel                       

Надеждите за инвестиции с Foxconn, най-големия контрактен производител в света, засега не се оправдават и облаците над Sharp се сгъстиха още повече.

Два технологични гиганта обаче може да спасят закъсалата компания. Apple и Intel имат интерес да инвестират в Sharp, съобщи Electronista.com.

Наскоро се появиха информации, че Sharp ще доставя IGZO дисплеи за iPad Mini, но до момента в мини таблета се срещат панели само от Samsung, LG и AU Optronics. Очаква се все пак и Sharp да започне да изпълнява поръчки на Apple в големи количества към края на настоящата година или началото на следващата.

Sharp страда от спада в търсенето на течнокристални панели и от конкуренцията на корейския гигант Samsung, а опитите й да намали разходите не дават резултат. Кредитният рейтинг на компанията бе понижен и някои големи банки отказаха въобще да водят преговори с нея за кредитиране.

За да спаси бизнеса, ръководството на Sharp е готово на крайни мерки. Компанията обяви намерение да съкрати 10 хиляди души и размера на заплатите, както и да продаде активи.