Информационна кампания на РЗИ-Софийска област „Изберете здравето”

Чистата околна среда е от основна важност за човешкото здраве и благополучие. Европейските процеси, целящи интегрирането на политиките, са тясно свързани с околната среда и здравето. Това прави използването на принципа на превенция особено полезно. Усилията за промоция на здравето са най-успешни, когато действа набор от методи, подпомагащи населението да прави по-здравословни избори в контекста на всекидневието. Работното място или училището, както и други места, където хората биха могли да прекарат голяма част от времето си, (включително затворите) - могат да са особено важни полета за действия в това отношение. В действие са и редица  унифицирани програми  за подобряване на поведението на участниците в движението по пътищата и повишаване сигурността на превозните средства в условията на  подобряваща се пътна  инфраструктура.
Човешкото здраве винаги е било заплашвано от природни бедствия - като бури, катастрофи, наводнения и суша, свлачища, пожари, земетресения и прочие. Вредните последици от природните катаклизми зависят от една страна от липсата или недостатъчната подготовка на хората за отработена адекватна реакция. От друга страна, вследствие на човешки действия, като обезлесяване, икономически интервенции, загуба на биоразнообразие, бракониерство, корупционни практики, нерегламентирано и некомпетентно изграждане на строителни обекти - страда собственото ни здраве.
Със всяка изминала година се активира открития диалог между обществеността и институциите по тези проблеми. Поетапното въвеждане на индикаторите на Регионалния офис на СЗО за Европа с оценката на влиянието на жизнената среда върху здравето на населението и определянето на застрашените региони,  гарантира  изпълнението на мерките, заложени в Националния план за действие околна среда – здраве.
Основните здравни проблеми свързани с околната среда, кореспондират със замърсяването на въздуха в затворените помещенията и навън, лошото качество на питейната вода и тази за битови нужди, недостатъчното хигиенизиране, както и с въздействието на опасни химикали, пестициди, летливи и разтворими аерозоли които замърсяват и почвата. Произтичащите от това здравни последици включват дихателни и сърдечносъдови заболявания, рак, астма и алергии, както и репродуктивни нарушения и нарушения в развитието на нервната система.
Четири законодателни документа осигуряват основата на подхода на ЕС към ограничаване на екологичните заплахи за човешкото здраве:
1. Рамковата директива за водата.
2. Регламентът относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали;
3. Предложението за директива относно качеството на атмосферния въздух и по-чист въздух за Европа;
4. Предложението за рамкова директива относно пестицидите.
Европейската стратегия за околната среда и здравето има  за приоритет четири заболявания:
1. Рак в детска възраст.
2. Астма и алергия;
3. Нарушения на развитието на нервната система.
4.Последици, водещи до ендокринни смущения, както и репродуктивни нарушения и нарушения в развитието на нервната система.
Фините прахови частици и озона на нивото на земната повърхност са основните заплахи за човешкото здраве, вследствие на замърсяването на въздуха. Програмата „Чист въздух за Европа“ на Европейския съюз (CAFE), посочва приблизителен брой от 348 000 случаи на преждевременна смърт годишно, дължащи се на излагане на фини прахови частици (PM2,5). При това ниво на излагане, средната продължителност на живота спада с около една година. В Зелената книга на ЕС за излагането на шум се посочва, че около 20 % от населението на ЕС страда от нива на шум, които здравните специалисти считат за неприемливи, т.е. които могат да доведат до раздразнителност, нарушаване на съня и сериозни последици за здравето. Транспортът, по-специално в градските зони, е един от основните елементи, които допринасят за излагането на хората на замърсяване на въздуха и шум. Все още са ни необходими ясни, измерими, реалистични и с определени срокове цели за намаляване на емисиите на парникови газове, замърсяването на въздуха и шума от транспорта. Има нарастваща загриженост за последиците от излагане на ниски нива смеси от химикали и през дълги периоди от живота, най-вече в ранното детство и бременността. Устойчиви химикали с дългосрочни последствия, като полихлоринираните бифенили (ПХБen) и хлорофлуоровъглероди (ХФВ), както и тези, използвани в структурите с дълъг живот — например строителните материали — могат да представляват рискове, дори след като вече отдавна не се произвеждат. Много замърсители, за които се знае, че оказват вредно въздействие върху човешкото здраве, постепенно попадат под нормативен контрол. Въпреки това има нови проблеми, по отношение на които екологичните пътища и последици за здравето все още не са добре разбрани.
Примери за това са електромагнитните полета (ЕМП), лекарствени препарати и подобни вредни субстанции, попадащи в околната среда по някаква причина, някои инфекциозни болести, разпространението на които може да бъде повлияно (вече са наблюдавани такива феномени) от изменението на климата.
Затова са разработени системи за „ранно предупреждение”, целящи  съкращаване на  времето между регистрирането на потенциална опасност и стартиране на адекватна реакция на управленско и популационно ниво. Тези цели се постигат чрез прилагане на задължителни правила, на база политиките за тренинги в отделните страни на ЕС и с участието на армейски и други подобни формирования като пожарни служби, доброволчески единици, обществени и неправителствени организации.

ИНФОРМАЦИЯ ОТ РЗИ-СОФИЙСКА ОБЛАСТ