Комисия от общинската администрация е извършила проверка на документацията, свързата с експлоатацията на асфалтова база и кариера в Скравена. Предприетата мярка е във вразка с многобройните оплаквания от страна на жители на селото, че при взривяване на инертните материали се отделят токсични газове и прах в околната среда. Хората са сигналазирали още, че извършваните пробивно-взривни работи водят до образуване на пукнатини в жилищните им сгради.

При проверката е установено, че вредните емисии, испускани в атмосферата от асфалтосмесител “ALFELDER AE” за периода 2001-2008 год., не отговарят на нормите на допустимите стойности, което не е безопасно за здравето на хората. Освен това води до унищожаване на растителните и животински видове в района.

С резултатите от проверката ще бъде запознат ОбС. На предстоящата сесия кметът Георгиев ще поиска от съветниците да го упълномощят да предприеме необходимите действия пред компетентните органи за отстраняване на констатираните пропуски. Добивът на полезни изкопаеми да се ограничи само в границите на работните хоризонти, посочени в съгласувания план за тази година – ще предложи още градоночалникът.