Тази година се навършват 175 години от създаването на храм “Св. Архангел Михаил” в Етрополе. По този повод денят беше изпълнен с поредица мероприятия.
Още снощи в храма беше отслужена Велика вечерня.
Тържествата тази сутрин започнаха в 8 часа. Въпреки кончината на патриарх Максим, н.в.п. Ловчанския митрополит Гавриил дойде в Етрополе и остана в града почти през целия ден.
В съслужие с местни свещеници той отслужи Света литургия. След като честити празника и годишнината на храма, той награди с грамоти и подаръци, спомогнали за благолепието на храма: председателят на Църковното настоятелство Отец Огнян, игуменът на манастира “Св. Троица” отец Емил Якимов.
Кметът инж. Богомил Георгиев получи от Църковното настоятелство грамота и икона на Дева Мария заради съдействието и помощта при ремонта на сградата.
Народният представител Емил Димитров също беше награден с грамота и икона заради безкористната помощ, която оказва на храма.
Награда и грамота е отредена и за д-р инж. Цоло Вутов, но поради невъзможността му да присъства наградата получи директорът на рудничния комплекс инж. Костадин Найденов.
Грамотите и подаръците бяха връчени от н.в.п. Ловчанския  митрополит Гавриил.
От своя страна етрополските свещеници му подариха златна монета на Богородица.
По предложение на общинското ръководство на ПП ГЕРБ областното ръководство дарява храма с 2000 лева. Дарението беше съобщено от Областния координатор на партията Линко Лилов.
След това беше осветена мозаичната икона на Св. Архангел Михаил, която е поставена върху фасадата на храма. Посетителите на храмовия празник получиха от Негово Високо Преосвещенство икона на Исус Христос.
За здраве и благоденствие на всички етрополци и по повод на празника беше даден курбан.