Все още не мога да отговоря дали ще се оттегля. Обмислям този въпрос, но категорично заявявам, че не мога да нося вина за твърденията в анонимния донос, тъй като са клеветнически и неверни, заявява в интервю пред "Пик" съдия Венета Марковска.

"Като съдия във Върховния административен съд, където се разглеждат дела с огромен материален интерес, очевидно съм засегнала нечии интереси. Както знаете едната страна винаги е губеща и търси начини да си отмъсти. Освен материални интереси са засегнати и политически интереси, като се има предвид, че години наред бях ръководител на колегията, в която се разглеждат всички изборни дела – от регистрирането на участниците в изборите до последиците от проведените избори. Вече се установи и не е тайна кои лица в парламента извадиха на показ един анонимен донос, който се отнася най-вече до трети лица, без да има каквито и да било доказателства към него", казва Марковска.

"От някои депутати и политици очаквам всичко, наблюдавайки в годините начина им на действие и поведение, от което се отвращава цяла България. За тях доносът и клеветата са инструмент на действие и начин за разчистване на сметки. Като човек на закона аз вярвам в него и е под моето достойнство да отговарям на недоказани твърдения. Правото почива само на факти и доказателства и аз ще се придържам съм него, както съм го правила от първия ми ден в съдебната система", подчертава съдия Марковска.

"Не е важно състояла ли се е среща между мен и зам. вътрешен министър по повод на цитирания инцидент с мой познат. Отговорът се съдържа в изявлението на самия зам. министър, в смисъл, че по никакъв начин не съм му оказвала въздействие по отношение на служители на МВР, което някои медии наричат търговия с влияние. Всеки гражданин има право да подава жалби, сигнали, петиции до съответни държавни органи. Моето поведение би било укоримо, ако съм осъществила среща с такъв орган, за да упражня въздействие в моя полза или в полза на друго лице. Както аз, така и зам. вътрешният министър изрично заяви, че от една неформална среща и то извън сградата на МВР не съм оказала каквото и да е влияние по повод на станалия инцидент. А да не вярвате на официалните представители на държавата е не само смешно, но за съжаление и жалко. По отношение на твърдението за конфликт на интереси – такъв въобще не може да има. Адвокатите не страни по делата в личностно качество, а са пълномощници на своите клиенти, с които аз нямам нищо общо. Всеки гражданин има право по всякакъв начин допустим от закона да защити името си. Дори не приемам, че с един анонимен донос името ми е опетнено по някакъв начин. Името и репутацията са всичко за мен и аз ще ги отстоявам с цената на всичко. Една европейска държава, каквото България е не може да се управлява от улично правосъдие, а от Конституцията и законите. Избрана съм за конституционен съдия от най-висшия държавен орган, в една парламентарна република – народното събрание със значителен брой гласове. Една седмица преди провеждане на избора, депутатите бяха запознати с анонимния сигнал и въпреки това, те ми гласуваха доверие. Длъжна съм да оправдая това доверие", категорична е Марковска.

Тя посочва, че скандалът се отразява зле както на нея, така и на семейството й. "За първи път получих тежка хипертонична криза, лекувам се, но когато човек отстоява правата си, се мобилизира и дава всичко, за да издържи. Аз съм силен и достоен човек и ще издържа на изпитанието", добавя магистратът.