Непосредствено преди Венета Марковска да положи клетва като конституционен съдия президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията. Това означава, че Марковска не може да положи клетва, тъй като по закон президентът трябва да присъства при този акт.

Президентът мотивира своето решение с думите: Считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната, последствия.  Той посочи, че днес е получил писмо от прокуратурата по отношение на съдия Венета Марковска.

По-рано днес Висшият съдебен съвет /ВСС/ освободи от длъжността й на заместник-председател и съдия във Върховния административен съд Венета Марковска. Марковска поиска да бъде освободена, тъй като не е успяла да положи клетва като съдия в
Конституционния съд. Осемнадесет от членовете на ВСС гласуваха "за" освобождавенот й от длъжност, двама бяха против и двама се
въздържаха. В сряда Марковска подаде оставка от Върховния административен съд.

Трима конституционни съдии положиха клетва днес. Новите членове на Конституционния съд са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ, положиха клетва. Пръв положи клетва и се подписа съдия Георги Ангелов, веднага след него положиха клетва Борис Велчев и Анастас Анастасов.

 Президентът поздрави новите членове на Конституционния съд.