БСП и ДПС внесоха искане в Конституционния съд за отмяна на поправките в Закона за националния архивен фонд, които предвиждат структурни реформи и съкращения в Държавна агенция „Архиви".  Промените бяха приети от мнозинството в края на последната работна сесия на парламента, въпреки че законопроектът веднъж беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд. По думите на Любен Корнезов от левицата ГЕРБ се опитват да оправдаят масовите съкращения в Държавна агенция „Архиви", които са били извършени преди да влязат в сила предприетите законодателни промени. Засега от институцията са освободени 54 души, като заради това са заведени и 3 дела в съда, съобщи пред "Дарик" шефът на агенция "Архиви" Георги Бакалов. Според него действията на опозицията ще създадат хаос в системата.

„В края на 2009 година мнозинството прие този закон. Практически на едно четене и затова ние го атакувахме пред Конституционния съд. КС с решение №8 от юли обяви целия закон за противоконституционен. Мнозинството, вместо да се съобрази с решението на Конституционния съд, група народни представители от ГЕРБ внесоха абсолютно същия закон - дума по дума, буква по буква, запетайка по запетайка. И мнозинството се наложи и прие този закон. Парадоксът е тук, че мнозинството го прие със задна дата. Прие го от датата в параграф 16, не от юли, както е публикуван сега в извънредния брой на Държавен вестник, а със стара дата 12 юни, тоест два месеца преди. Тоест ГЕРБ се поставя над Конституцията. Второ, явно ГЕРБ се поставя и над Конституционния съд. През този период от време, когато КС разглеждаше делото и обяви за противоконституционен закона, всъщност беше проведена една чистка в ДА „Архиви" каза Любен Корнезов от левицата.

„Не атакуват нито една дума от нашите поправки в закона. Те имат само процесуалното възражение за гласуването. И в случая пак процесуалното връщане на закона със задна дата. Ако се върне със задна дата и се обяви пак за нелегитимен цялата структурна реформа увисва във въздуха. Голяма част от тези хора са излезли на пазара на труда, те са получили вече някакви издръжки, които също трябва да връщат, получили са обезщетения от нас, които също трябва да върнат", обясни Георги Бакалов.