ПГ на Коалиция за България заявява подкрепата си за Южен поток, който осигурява увеличаването на доставките на газ за Европа и алтернативно трасе по дъното на Черно море. Това се казва в декларация прочетена от парламентарната трибуна от социалиста Петър Димитров. „ Подкрепяме усилията на кабинета за нови и по-справедливи пазарни цени без посредници. В същото време БСП не крие безпокойството си от конкретните договорености“, се казва в документа.

На първо място социалистите посочват начина, по който са проведени преговорите. Директорът на БЕХ тайно е поел ангажимент до 15 ноември да се подпише окончателното инвестиционно решение, като в противен случай се задължаваме да върнем 70 млн. долара като реализирани икономии от намалените цени на газа, посочи Димитров. България е поела и вчера подписа ултиматума на „Газпром“. Във всяка цивилизована държава това трябва да доведе до оставки на ръководството на БЕХ и ресорния министър на енергетиката, подчерта социалистът. Тайното споразумение за Южен поток повдига и други въпроси като например защо се спират доставките от Украйна. България губи част от мрежата си до Провадия и станцията в Кардам, губим и транзитните такси в тези части. Как ще бъдем компенсираме загубите, попита Димитров. Той отново припомни, че през първите 15 години страната ни няма да получава никакви доходи от Южен поток. Социалистите се интересуват и от начина, по който е определена цената от 3,3 млрд. евро за българската отсечка на газопровода и дали отклоненията за Сърбия и Гърция се включват в тази цена.

„Защо руското кредитиране за Южен поток е приемливо, а за АЕЦ Белене не беше при положение, че от централата щеше да се произвежда ток, а по газопровода само ще се транзитира синьо гориво. При какво натоварване на тръбата са определени транзитните такси и какво се случва ако тръбата не е натоварена 100%“, продължи с въпросите Димитров. Социалистите се интересуват и от възможността Газпром да стане собственик на българската отсечка на Южен поток на системата дълг срещу собственост ако печалбите не могат да покрият кредитирането от руска страна. Ако Газпром ползва само 50% от тръбата кой ще гарантира пълната и запълняемост, попита Димитров. „Как ще бъде възложено строителството на българската част – дъщерни фирми на Газпром или български компании след като няма ОВОС и конкурс за изпълнител, а вече е ясно, че газопроводът започва да се строи в началото на следващата година“, заяви социалистът.

Ниската цена на газа е по-висока от тази на входа на Германия, въпреки че сме по-близо до Русия. Тази цена е наказателна и е заради безотговорността на правителството, това е руски отговор за плесниците на Дянков към Русия, каза Димитров. Той разкритикува преговорния екип, че е допуснал запазването на връзката между газа и цената на петролните деривати и на самия нефт. Шумно се рекламира отпадането на посредниците, а остава Газпром експорт, който става монополист на пазара. Ако наистина е договорено намаление с 20%, цената на парното трябва да падне с 15%. Ако това не се случи ще означава, че лъжете арогантно. Лъжите се наказват, елате утре на протеста на левицата, за да видите гневът на българите, завърши декларацията Петър Димитров.