Осигуряването на дърва за огрев е приоритет пред горските стопанства. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в парламента. Отчетената реализация от горските стопанства към края на октомври е 1,050 млн пространствени кубически метра, които са задоволили нуждите на 200 000 домакинства.

Това е с 235 000 куб. м. повече от миналата година. До края на годината има готовност за осигуряването на още 300 000 куб. м. за продажба на физически лица и при искане от кметовете това количество може да бъде завишено, каза Найденов. Определеният обем предполага устойчиво стопанисване на горския фонд и не е необходимо за разработване на специална програма, каквото е искането на опозицията. Общото количество на добитата дървесина за последните четири години се увеличило от 2 530 млн. куб м до 3, 450 млн куб метра, съобщи Найденов.

Държавните горски стопанства се затрудняват от работата на определени общини, които ползват общински горски фондове, но не предлагат дърва за населението, каза земеделският министър. В Берковица, Ловеч и Смолян има много частни гори, припомни той. Безвъзмездно за приюта на отец Иван в Нови хан ще бъдат дадени 200 куб м дървесина.

Мирослав Найденов остро разкритикува и кабинета на Тройната коалиция. На специален екран бяха показани диаграма, според която през 2007, 2008 и 2009 г са били заменени 33 000 дка гори . Вие бастисахте българските гори имате ли представа колко кубика дърва щяха да излязат оттам, попита Найденов.

Специално за Димчо Михалевски, който внесе питането за дървесината Мирослав Найденов реши да го пребори със странна сметка. 80 млн. лв струва водното огледало в Кърджали, на което вие сте идеолог. Като разделим на 36 колкото е стойността на кубик дърва се полува 2 222 222,2 кубика дърва за огрев. Това е поредица от двойки, толкова двойки заслужавате вие и вашето правителство, завърши Мирослав Найденов.