Имало ли е натиск от страна на прокуратурата делото срещу Мирослав Найденов да не бъде повдигнато? Това попита Явор Гечев от БСП на пресконференция днес.

По думите му по проекта е имало разследване и от ОЛАФ. Установено е, че той е одобрен неправомерно. Госпожа Светлана Боянова е забранила отхвърлянето на тези проекти без какъвто и да е мотив, въпреки препоръките на ЕС. Проектите са били възложени на определени подизпълнители. Тези конкретни консултантски фирми блокират работата на ДФ "Земеделие".

Освен стандартизацията в храните, Найденов наложи и стандарт на корупционната схема в министерството си. Разследващите прокурори са били заплашвани, корупцията е потулвана. По думите на Гечев има три спряни дела в прокуратурата заради политически натиск. Има ли сменени прокурори по тези дела, попита той.

Мирослав Найденов е бил с протекциите включително и на министър-председателя, който сега незнайно защо се крие и мълчи, каза Явор Гечев. Знам какво става в ДФ "Земеделие" - няма вариант, в който Бойко Борисов да не е знаел какво става там.

Припомняме, че вчера от прокуратурата информираха, че разследване срещу Мирослав Найденов за търговия с влияние, оказване на натиск по обществена поръчка и подкуп няма. Съществува обаче разследване от 2009 година с абсолютно същите данни, но то е срещу неизвестен извършител, уточняват от обвинението.

Главният прокурор е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор. До Сотир Цацаров не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск.

Преди няколко дни от БСП поискаха да знаят дали в градската прокуратура има досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър на земеделието. Според БСП в конкретния случай ставало дума за организирана престъпна група за търговия с влияние, оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за 17 млн. лева за храни по програма със средства на ЕС и предложен подкуп.