Дружеството настоява за по-строги мерки и обществена нетърпимост срещу този вид престъпления

Кражбите на трансформаторно масло рязко се увеличиха през 2012 г. От началото на годината до края на октомври са източени над 42 547 литра масло от трансформатори на ЧЕЗ в Западна България. Това е повече от кражбите за цялата минала година.

Причинените преки щети от източването на трансформаторно масло от началото на 2012 г. до края на октомври възлизат на 96 156 лева, а индиректните разходи, които са в резултат от повреждането на съоръженията, са в обем на 5 828 144 лева. Маслото представлява интерес за крадците, защото намира всесезонно приложение – през лятото като гориво, а през зимата за отопление с печки.

"Маслото осигурява изолацията на трансформатора. Когато то се източи, трансформаторът аварира и трябва да се подмени. Това ощетява не само компанията, но и клиентите ни. Принудени сме да правим извънредни инвестиции със средства, които иначе биха могли да се използват за подобряване на услугите. Затова не спираме да призоваваме за по-строг контрол, било чрез законодателни мерки, било чрез по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Въпреки влизането в сила на Закона за управление на отпадъците, който ограничи изкупуването на метали с неясен произход, индиректните разходи, които са в резултат на посегателства над съоръженията, са в обем на 5 828 144 лева през първите 10 месеца на 2012 г. спрямо  4 724 792 лева за същия период през 2011 г. ЧЕЗ също предприема мерки за намаляване на посегателствата над нейни съоръжения. Новите кабели, които компанията полага, са с алуминиево покритие и не представляват интерес за крадците.