Предлагаме алтернативен бюджет, който смятаме да реализираме след изборите, ако получим нужното доверие.

Това заяви Сергей Станишев на пресконференция на БСП. Управляващите не са в състояние да защитят своя бюджет. Дебатите в парламента преминаха много вяло, продължи той. ГЕРБ планират по-ниска събираемост дори от кризисната 2009 година. Те показват една неспособност да съберат нужните приходи в държавата. Трябва да има много по-голяма събираемост на ДДС. Допълнителни приходи могат да дойдат и от акцизните стоки. Контрабандата и точенето на ДДС обаче станаха държавна политика, заключи лидера на БСП.

Държавната собственост се разпилява. Тя се предоставя на близки до управляващите. Задължително трябва да се увеличат и осигурителните вноски за пенсии и за фонд безработица, категоричен беше Станишев. Безработицата скочи двойно. Тяхното управление се характеризира с две Б-та. Бедност и безработица. Това са инициалите на Бойко Борисов, заключи той.

Предлагаме и редица небюджетни мерки. Ние настояваме за допълнителни 150 млн. лева за здравеопазването. То е в колапс и човек не трябва да се разболява. Настояваме и за 290 млн. лева за подпомагане на земеделските производители. Местните финанси могат да се подкрепят с още 315 млн. лева. Общините нямат ресурс да изпълняват одобрени европроекти и тези пари ще им помогнат да се справят с този проблем, категоричен беше той. Предлагаме и допълнителни 650 милиона лева за социални дейности

Трябва да се отпуснат допълнителни средства и за образованието. България няма да излезе от кризата, ако не се инвестира в образование и наука. Финансовата стабилност на ГЕРБ е пълна измама. Те са похарчили по време на своето управление повече от 6 млрд. лева и продължават да харчат, и да взимат заеми. Имаме намерение, след изборите да реализираме всички тези предложения, стига да получим нужното доверие, обеща Станишев.

Соцлидерът коментира и проблемите в съдебната система. ГЕРБ превърнаха съдебната система в пълен смях. Лично Бойко Борисов кадрува в системата и той е главния виновник за получената ситуация, категоричен беше Станишев. От ГЕРБ държат на всяка цена да подчинят съдебната система. За всички тези безобразия ще информираме ЕК, закани се той.