Развъжда се дивеч с европейски пари, уж за увеличаване на биоразбнообразието, а всъщност се използва за лов, според БСП

За периода 1993 - 2003 г. е налице драстично намаление от близо 15 000 благородни елена. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова в отговор на въпрос от народния представител Михаил Миков относно проект на община Етрополе за внос на благороден елен и за разселването му на територията на общината, с цел поддържане на биоразнообразието, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Към 2010 г. общата численост на благородния елен все още е с повече от 10 000 екземпляра под оптималната. В Етрополе числеността им не надхвърля 40 екземпляра в природната среда при възможности за около 200 екземпляра, посочи министърът.
По думите й членовете от оценителната комисия по проекта на Община Етрополе са били напълно наясно, че благородният елен не е защитен вид. „Независимо от това, комисията е преценила, че реализацията на проекта е от полза за опазване и поддържане благоприятно състояние и евентуално възстановяване както на незащитени, така и на редки и защитени видове от европейско значение”, заяви Нона Караджова.
Депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви: "Община Етрополе е изработила проект за внос на благороден елен и за разселването му на територията на общината, с цел поддържане на биоразнообразието. Целта е да се увеличи дивечът за обстрел, като се използват европейски пари за биоразнообразие. Развъждаш дивеч, уж за да увеличиш биоразбнообразието, а всъщност да ги използваш за лов”.
По думите му - дават се милиони за експерти на оценителните комисии. „Да се преразгледат списъците на експертите във вашето министерство, които взимат милионите”, призова Миков.
Министър Нона Караджова отвърна, че експертите са същите, които са работили и 20 години преди това в министерството.
Яница ТАНЕВА
Текст и снимка: Информационна агенция "Фокус"