Лошите и преструктурираните кредити на фирмите и домакинствата намаляват през октомври, показват данни на Българската народна банка (БНБ).

Проблемните заеми са в размер на 9,88 млрд. лв. към края на миналия месец. През септември обаче те за първи път надхвърлиха 10 млрд. лв., пише "Монитор".

Към края на октомври обемът на отпуснатите кредити на бизнеса и домакинствата, без овърдрафтите, възлиза на 42,37 млрд. лв. Това означава, че делът на лошите и преструктурираните заеми се е свил до 23,31%. През септември обаче той беше 23,64 на сто. Тези данни са изненада, тъй като редица банкери прогнозираха, че до края на годината лошите кредити ще нарастват.

От данните на БНБ става ясно още, че през миналия месец са намалели не само проблемните фирмени и потребителски кредити, но и жилищните. Досега при тях не се отчиташе понижение.

Към края на октомври банките са отпуснали ипотечни кредити в размер на 8,83 млрд. лв. От тях проблемните заеми са 21,21 на сто или за около 1,87 млрд. лв. През септември обаче делът на лошите и преструктурираните жилищни кредити е бил 22,28%.

Най-малко са проблемните потребителски заеми става ясно от данните на централната ни банка. Финансовите институции са отпуснали на гражданите такива кредити с обем от 7,3 млрд. лв. От тях лоши и преструктурирани са 16,63 на сто, но през септември делът им е бил 17,02%.

Сравнително високо остава нивото на проблемните фирмени кредити. Те са 25,85% от всички отпуснати заеми. През септември обаче делът им беше 26,26 на сто. Продължава и тенденцията на раздвижване във фирменото кредитиране. Заемите за бизнеса, без овърдрафтите, са в размер на 25,3 млрд. лв. През септември обаче те са били 25,29 млрд. лв. На годишна база увеличението е дори по-голямо ­ от около 6%.

Гражданите обаче все още избягват да увеличават задлъжнялостта си към банките. Потребителските кредити през октомври са с 3,6% по-малко спрямо същия месец на 2011 г. Жилищните кредити пък нарастват символично с 0,4% на годишна база.