Foxconn, най-големият контрактен производител в света и основен партньор на Apple за iPhone, започва партньорство с изправената пред фалит японска корпорация Sharp. Двете компании ще правят съвместен бизнес със смартфони на пазара в Югоизточна Азия и други региони, съобщи DigiTimes.com.
                      
Партньорството може да се окаже спасяващо за бизнеса със смартфони на Sharp, който беше повлиян от териториален спор между Япония и Китай. В резултат на конфликта, потребителите в Китай започнаха да бойкотират японската продукция.
Foxconn планира да разшири производството на смартфони в Китай, вкл. и за местни брандове. Компанията ще построи заводи за сглобяване на телефони, компютри, телевизори и др. Инвестицията на стойност над 160 милиона долара ще осигури работа на 10 хиляди китайци.
Sharp, както и другите големи японски компании, вкл. гигантите Sony и Panasonic, е в криза. Наскоро ръководството предупреди инвеститорите, че може да обяви фалит. Foxconn се спряга за един от потенциалните спасители на Sharp, а сделката за смартфоните потвърждава очакванията.