С поднасянето на венци и цветя пред паметниците на руските воини в Етрополе беше запълнен днешния предобед

Всяка година на 24 ноември етрополци се прекланят пред подвига и саможертвата на руските воини, оставили костите си в района за нашето освобождение и на българските опълченци.
В 9:30 часа започна възпоменателното тържество в църквата “Св.Георги”, където учителят по история в ОУ “Христо Ботев” Марин Кубетски припомни събитията  от преди 135 години.
Присъстваха кметът инж. Богомил  Георгиев, председателят на Общинския съвет Христо Андреев, заместник-кметовете Росица Христова и Венета Гергова, заместник-областният управител на побратимения с град Етрополе руски град Можайск Вадим Кварцов, общински съветници, служители в Общинска администрация, в Историческия музей и други обществени организации, ученици и граждани. 
Ученици от ОУ “Хр.Ботев” поднесоха подходяща програма, съобразена със събитията. Заупокойна молитва за загиналите отслужи отец Николай.
Тържествено възпоменание по повод днешния празник имаше и в храм “Св. Архангел Михаил”, където програмата беше от ученици от СОУ “Христо Ясенов”.
И пред двата руски паметника бяха поднесени много венци и цветя.
По-късно беше възпоменателното тържество и пред паметника на “Прогон”.  С  рецитал  ученици от Професионалната гимназия също бяха припомнени събитията от преди 135 години.
Присъстваха кметът инж. Богомил Георгиев, председателя на Общинския съвет Христо Андреев, Линко Лилов - областен  координатор на ПП ГЕРБ, заместник-кметът Росица Христова, Вл. Димитров - кмет на сръбския град Димитровград  и заместник-областният управител на Можайска област Вадим Кварцов.
Иванка Антонова разказа спомени от честванията на това място по времето, когато е била ученичка. Тя сподели, че тази местност е носела друго име, но от времето на освобождаването на Етрополе е получила името си “Прогон”. Според нея, това идва от руската дума “про огонь” / “готови за огън”-пр.м./, с която е заповядано откриването на огън по турския противник. От това място руските оръдия са обстрелвали турските позиции в града и, според преданието, един от снарядите е улучил комина на турския конак.
Венци и цветя бяха поднесени от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на ОбС Христо Андреев, от ПП ГЕРБ, от името на руската делегация, от Професионалната гимназия.
С едноминутно мълчание и на трите места беше почетена паметта на загиналите руски воини и български опълченци  за освобождението н Етрополе.