Традицията по честването на годишнината от Освобождението на Етрополе от турско робство се спази и тази година. По-различното беше промяната във времето и мястото на преклонението пред паметниците.
Тържествата по повод 142-та годишнина започна пред паметника в двора на храм „"Св.Архангел Михаил" с участието на ученици от ІV клас на СУ „Христо Ясенов”.
Заупокойна панихида за душите на загиналите руски бугатири отслужи отец Отнян.
След което:
В двора на църквата "Свети Георги" музикално-поетичната програма беше от учениците на ОУ "Хр.Ботев" гр.Етрополе.
Кратко слово за далечните във времето и близки в сърцата на етрополци събития произнесе учителят по история Марин Кубетски. Той рецитира свое стихотворение, посветено на събитието, което днес отбелязваме.
Панихидата отслужи игуменът на Етрополския манастир отец Емил.
И пред двата паметника присъстваха заместник-кметовете Росица Иванова и Станка Димитрова, Росица Иванова, председателят на Читалището настоятелство Христо Андреев, общински съветници, ръководители и служители в общинска администрация, на обществени и стопански организации.
Паметниците бяха отрупани с цветя от председателя на ОбС Марин Маринов и кметът Димитър Димитров, Общинския съвет на БСП, СУ "Хр.Ясенов", ОУ Христо Ботев”, "Елаците-Мед" АД, Геотехмин ООД, Исторически музей Етрополе, ПГ "Тодор Пеев" гр.Етрополе, и други.


Венци и цветя бяха поднесени и пред Руския паметник в местността „Прогон“. Възпитаниците на СУ „Христо Ясенов” – град Етрополе представиха рецитал и стихове по повод Освобождението.
На мероприятието присъстваха: Марин Маринов – Председател на Общинския съветник – Етрополе, Станка Димитрова – заместник-кмет на Община Етрополе, Росица Иванова – Началник-отдел „Социална политика, спорт и туризъм”.
Приветствие към присъстващите отправи Председателят на Общинския съвет: „Уважаеми съграждани, искам да Ви поздравя с днешния празник! Днес ние празнуваме 142 години свобода. Може в ежедневието си да нямаме всички блага на света, но имаме най-голямото благо – Свободата и мира! Длъжни сме да ги пазим, длъжни сме да пазим паметта на хората, благодарение на които днес ние може да се наречем свободни. Тези хора оставиха майки, семейства, деца, за да дойдат да положат костите си тук – на това място! Няма по-голяма добродетел от това да дадеш душата си на ближния. Няма и по-голям срам тази добродетел да бъде забравена. Нека никога не забравяме подвига на хората, които дадоха живота си, за да може днес ние да бъдем свободни. Руси, българи, финландци, украинци, хора от различни етноси и различна вяра, направиха така, че  днес ние да живеем един по-добър живот! Нека не забравяме, че да бъдем днес ние тук някои е загубил живота си преждевременно. Нека склоним глава пред хората дали живота си за нашето добро”.
Венци и цветя в памет на загиналите във войните знайни и незнайни войни бяха поднесени от името на кмета на Община Етрополе Димитър Димитров и председателя на Общински съвет – Етрополе Марин Маринов, СУ „Христо Ясенов“ – град Етрополе, „Елаците-Мед" АД и Геотехмин ООД.