Страната ни е най-бедната в ЕС заради 100-годишното управление на БКП. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, на която не бе постигнато споразумение за общоевропейския бюджет до 2020 г., пише "Монитор".

„България тръгва от две неблагоприятни изходни позиции - най-нисък БВП и най-бедна държава в ЕС. Това е следствие от 100-годишното управление на социалистите, на БКП”, убеден е Борисов. По думите му, орязването на европейските средства е следствие от годините на маршируване по Червения площад.

Вторият голям проблем бил в спирането на всички еврофондове по времето на предишния кабинет на Сергей Станишев. „Батко и братко” още тежи в Брюксел. Много от държавите казват: “Претендирате за много пари, а всъщност предишното ви правителство усвояваше под 1% от фондовете, а вие усвоявате 25%. Научете се и си усвоете всичките пари, тогава искайте още”, каза още премиерът.

Междувременно стана ясно, че България е поискала 691 млн. евро повече по кохезионните програми на Европа. Тези средства трябва да се използват за петте транспортни коридора, пречиствателни станции, екологични проекти и такива в сферата на конкурентоспособността. „Доволен съм, че всички големи страни донори се изказаха в подкрепа на кохезионната политика и в подкрепа на най-бедните части на Европа.

Има голям шанс да продължим да получаваме повече пари, включително по инфраструктурните проекти и тези за подобряване на административния капацитет”, изтъкна Борисов.

Очаква се цялостно намаление на средствата по общата селскостопанска политика. “Ако това се случи, у нас ще има сериозен дебат за това как да бъде разпределено и това намаление”, обясни вчера шефът на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов. По думите му, през настоящия програмен период сме получили около 6 млрд. евро, от които 3,4 млрд. са за директните плащания, а 2,6 млрд. от Европейския фонд за развитие на селските райони. В настоящия момент тези средства представляват 42% от всички пари в бюджета, докато през следващия програмен период се предвижда те да бъдат намалени с 11-13%.

Следващата среща на 27-те лидери в Брюксел, на която ще се направят опити за сближаване на позициите, е насрочена за края на януари 2013 г. Дотогава председателите на Евросъвета Херман ван Ромпой и на ЕК Жозе Мануел Барозу трябва да са готови с новия вариант на бюджетната рамка 2014-2020.