Учениците от ОУ „Н.Й.Вапцаров” участват в занятия по проект „Без насилие и стереотипи, определени от пола”, изпълнявана от фондация „Джендър, образование, изследвания и технологии”, с финансовата подкрепа на швейцарската фондация „Оук”. През целия ден днес във физкултурните салони на начален и прогимназиален етап се провеждат тренинги за нагласите на децата към равнопоставеността. Това каза пред наш репортер Живка Маринова, изпълнителен директор на фондацията. Тя сподели, че през месец октомври тази година в рамките на проекта е проведено изследване сред 1612 ученици на възраст от 9 до 17 години, сред които 911 момчета и 701 момичета от ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Ботевград, ОУ „В.Левски” – Литаково, София и Свищов. Проучването разглежда представите на децата по различни въпроси, свързани с пола. Интересно е да се разбере какво влагат те в понятието „равенство между половете”. Оказва се, че за участвалите в проучването ученици то означава в най-голяма степен еднакво право на изразяване на мнение и взимане на решение, еднакво отношение в обществото, равни права и задължения в семейството.
Един от въпросите на проучването е: „Какво означава мъжете и жените да равни?”. 65,7% от анкетираните малки ученици са отговорили: „Да имат равни права и задължения в семейството”, 58.8% - „Да имат еднакво право да изразяват мнение и да взимат решение”, 56.6% - „Да има еднакво отношение към мъжете и жените в обществото”.
Същият въпрос е поставен и на ученици от прогимназиален етап на обучение. 71.3% от анкетираните смятат, че мъжете и жените трябва да имат еднакво право да изразяват мнение и да взимат решения. 65.3% са посочили, че трябва да има еднакво отношение към мъжете и жените в обществото, 61.3% са изразили мнение, че двата пола трябва да са равни през закона.
Момичетата и особено по-големите от тях са склонни да мислят за равенството по по-всеобхватен начин, отдавайки значимост на повече сфери, които формират цялостното усещане за равнопоставеност – право на изразяване на мнение и взимане на решение, отношение в обществото, права и задължения в семейството, но също така и достъп до образование, възможности за професионална реализация, показва още проучването.