Не искаме истинската десница да разреши огромния скандал с Венета Марковска, предизвикан от ГЕРБ, БСП и ДПС. Не сме ние тези, които трябва да ги вадим от този позорен казус, каза в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов. С тези думи той обясни категоричният отказ на партията да издигне номинацията на Екатерина Михайлова за член на Конституционния съд.

Той отново определи действията на ГЕРБ към СДС като "мутренска атака". "Народното събрание, а не премиерът може да издигне кандидатура. Той не е депутат и не е редно да казва на СДС да номинира кандидат и дори да посочва кой да бъде издигнат. Нашият отказ да номинираме кандидат на ДСБ и действията на депутатите от Синята коалиция, успокоиха страстите и в СДС, и тези на Борисов. Сега предстои ГЕРБ, ако могат, да се поправят", добави Костов. По думите му, има много опити да се фалшифицира и подмени дясната идея в политиката. "Интересно защо такива опити не се правят вляво. Посткомунистическата левица се опитва да тушира опитите нещата в България да бъдат променени".

Той заяви, че от ДСБ ще проведат информационна кампания за референдума за ядрената енергетика, тъй като по думите му по темата се изричат много лъжи. Иван Костов бе категоричен, че партията му в никакъв случай няма да подкрепи ДПС за готвения вот на недоверие.

Той коментира и делото за радикален ислям в Пазарджик. Според "тъмнисиния" лидер в България има съвсем слаб радикален ислям. "Националистите и правозащитниците не гарантират етническия мир в България, а умерените мюсюлмани. По-скоро тях трябва да пита обществото, за да бъде успокоено. Притесняват ме тези, които си позволяват екстремистки изказвания по темата. Те не трябва да се разпростират върху основната маса мюсюлмани в България, които нямат нищо общо с уахабитите, и не бива да чувстват вина от такива изказвания", каза още Иван Костов.