По повод официалния празник на Ботевград – 29 ноември, в Исторически музей – Ботевград бе показан филм за дейността на Гражданско дружество „Владимир Аврамов” - София, което работи в областта на проектирането, адаптирането и реализацията на стенописи и икони в храмово пространство – интериор и екстериор. Екипът е съставен от Владимир Аврамов, ръководител на дружеството, Васил Мишев – от Трудовец, Николай Николов и Мирослав Стефанов. Те са завършили Националната художествена академия в София.
Имат реализирани 32 храма в България, Русия и Гърция и общо изписана площ 8 150 кв.м. В нашия край художниците са реализирали стенописите в храмовете „Успение на Пресвета Богородица” и „Свето Възнесение Господне” в манастирите „Свети Николай” – Скравена, „Св.40 мъченици” – Врачеш, „Свети Теодор Тирон” – Правец. В момента работят усилено по стенописите в храма на Чекотинската обител.

Гражданско дружество „Владимир Аврамов” е носители на голямата награда на Министерството на културата от първото биенале на църковното изкуство във Велико Търново 2009 година, на почетни медали на Ботевград за цялостна реализация на новия храм в града, на ордени „Свети Стефан Пермски” на Московската патриаршия за принос към руското православно изкуство, на почетни грамоти на Ловчанска епархия за иконата Събор на новоселските мъченици.

Гражданското дружество има участия с мултимедийни проекти във всички форуми за развитието на съвременното българско църковно изкуство. Димитър Аврамов е носител на почетна награда на Община Велико Търново за проявено родолюбие и патриотизъм. Това каза директорът на Историческия музей Тодорка Коцева по време представянето на екипа. Тя благодари на художниците, че се отзоваха на поканата да гостуват на музея, когато Ботевград отбелязва 135 години от освобождението си от турско робство.
Филмът представя работата на екипа, която обхваща всички стъпки от проектирането, адаптирането и реализирането на стенописи и икони. Той проследява основно работни моменти от изографисването на новопостроените катедрални храмове „Свети Стефан Пермски”, „Възкресение Христово”, както и на храма "Света Троица" в Уляновския манастир в Коми. В Републиката българските художниците са смятани за основоположници на традициите в изографисването, тъй като храмовете там са били разрушени по време на сталинисткия режим.

Копия от филма ще бъдат подарени на членовете на руската делегация, която също уважи събитието в Историческия музей.