През миналата година общо 11 човека от района са заболели от туберкулоза. Повечето от тях са от с.Джурово. От години жълтата гостенка върлува в махалите Беляновец и Герановец на правешкото село.

Там живеят предимно роми с нисък социален статус. Сред заболелите има и ботевградчани, които работят – съобщи за botevgrad.com д-р Милчо Чипев.

„Най-лошото в случая е, че не можем да задължим хората да се подложат на лечение. Моята работа е да поставя диагнозата. След това насочвам болните към диспансера по белодробни болести в София. Лечението там продължава от 4 до 6 месеца, до изолиране на туберкулозните бактерии. Оздравителният режим трябва да се спазва известно време и в домашна обстановка. Хората от малцинството обаче стоят по 15 дни и бягат. Връщат се по домовете си и така заразяват другите около себе си. Искам да поясня, че лечението от туберкулоза е напълно безплатно и за лица, които нямат здравна осигуровка.” – обясни д-р Чипев.

Наблюденията на лекаря-специалист са, че през последните две, три години броят на регистрираните болни от туберкулоза намалява. Една от причините за този факт е, че при поява на характерните симптоми – кашлица, нощно изпотяване, поддържане на температура от 37 градуса с резки увеличения понякога, намаляване на теглото, липса на апетит, не се търси помощ от специалист. Личните лекари поставят други диагнози и предписват съответните лекарства за тях. Така рискът от летален изход за болния от туберкулоза остава – каза още местният пневмолог-фтизиатър.