Краткият отговор е - не!


От 17 септември пациентите с леки и средно тежки симптоми на Covid трябва да получават безплатни лекарства за домашно лечение. Също така те могат напълно безплатно да получат и клиничен преглед, изследвания и рентгенови снимки. Услугата е достъпна и за здравно неосигурени пациенти. Задължително условие е да са се прегледали в някоя от Covid зоните.


Според наредбите и изказванията на служебния здравен министър – Стойчо Кацаров, така трябва да стоят нещата около безплатните лекарства в този момент.


Каква е ситуацията в Ботевград? 


В Ботевград все още не могат да се изписват безплатни лекарства за домашно лечение на леки и средно тежки случаи на коронавирус, показа проверка на Botevgrad.com. До този момент на територията на болницата няма разкрита Covid зона. Според лични лекари в Ботевград до подписване на договори между тях и здравната каса едва ли ще се стигне скоро, защото условията, които предлага министерството, не са изгодни на джипитата. На този етап от съсловието изчакват създаването на по-изгодни условия по издаването на безплатни рецепти по здравна каса.