С празничния спектакъл „Тази сладка дума Свобода” завършиха днешните тържествата, посветени на 135 години от освобождението на Ботевград от турско робство. Той се състоя в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Сред публиката бяха гостите от Саранск - Алексей Матрьонин – кмет на Октябърски район, Василий Бурмистров – началник на управлението на самоуправляващите се общности в мордовския град, Сергей Катков – главен лекар в „Републиканска клинична болница №3”, и Валерий Данейкин – директор на фирма „Нива”, Валя Генкова, представител на Република Мордовия в България, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, депутатът Даниел Георгиев, областният управител Красимир Живков, кметът Георги Георгиев, заместник-кметовете, председателят на ОбС, съветници, секретарят на общината, кметове на селата, управители на общински и частни фирми, директори на училища, представители на културни институции, на политически партии и други.

Деловата част на програмата започна със слово на Маргарита Кирова, общински съветник и председател на настоятелството при читалище „Христо Ботев”. „Днес Ботевград празнува най-забележителния ден от своята история. Такъв богат на исторически събития град избра деня 29 ноември, за да може всяка година на този ден да отбелязваме свободата. И днес празнуваме ние, признателните поколения, подобаващо 135 години от онзи славен ден, в който един строен, хубав и внушителен славянски воин, с изразително умно лице, с голяма брада, с високо чело и будни сини очи слиза на бял кон и се обръща към насъбралото се множество: „Радвайте се, деца на братска България, от днес вие сте свободни!”. Колкото повече години ни делят от тези събития, толкова образът на генерал Гурко оживява в нашето съзнание. Няма по-дългоочаквано, по-щастливо събитие от идването на свободата. Няма по-голяма радост за родолюбивото население на Орхание, изтерзавано в годините на петвековното  робство.”, с тези думи започна словото си Маргарита Кирова.

Поздравление към ботевградчани поднесе кметът на града Георги Георгиев. По традиция, която се изпълнява на този ден, той връчи почетни отличия на личности с принос в развитието на Ботевград, чиито имена са утвърдени с решение на ОбС. Със званието "Заслужил гражданин на Ботевград" бяха отличени Нона Караджова – министър на околната среда и водите, Янчо Агов – управител на фирма „Пътстрой 92” и Иванка Петкова. С почетен медал на Ботевград бе удостоен Христо Атанасов – технически ръководител на строежа на новото регионално депо, което бе изградено предсрочно.

„Трогната съм от този знак. Приемам го като знак на партньорство и благодарност към целия екип на министерството и неговите регионални служби. Както всички знаем, „сама птичка пролет не прави”. С целия екип на министерството подпомогнахме община Ботевград да разработи инфраструктура, проекти за тази инфраструктура, които са за 40-50 години напред, не само за нашето поколение, а и за вашите деца. В този процес много важна роля, да не казвам основополагаща, имат кметът на града и неговата администрация. Нашето правителство подпомага всички общини, които обаче са си свършили работата, а вашият кмет е отличник в това отношение заедно с неговата администрация, общинските съветници и с вашата голяма подкрепа”, каза Нона Караджова. Тя също поздрави ботевградчани по повод празника на града.

Благодарност за доверието и високата оценка поднесоха и останалите носители на награди.

Думата за поздравление към ботевградчани бе дадена на ръководителя на руската делегация Алексей Матрьонин. Той пожела на града да продължава да се развива в бъдеще, а на ботевградчани – щастие крепко здраве, благополучие, оптимизъм и успех във всички дела.

По повод официалния празник на Ботевград се получи поздравителен адрес от президента на Републиката Росен Плевнелиев. „За мен е удоволствие да ви приветствам по повод 135-тата годишнина от освобождението на Ботевград. 29 ноември 1877 година остава сред преломните дати в историята на вашия град, защото е свързана с една от водещите човешки ценности – свободата. Днес прекланяме глави в дълбока почит пред подвига на руските воини, пред многобройните опълченци от Ботевград и околността, които чрез своята саможертва и нечувано себеотрицание донесоха свободата на някогашното Орхание и ни завещаха урок по смелост и родолюбие.
Приветствам единодушното желание на обществеността на Ботевград, която се обедини около решението този ден да бъде обявен и за официален празник на града. Усилията да съхраните паметта за светлите дни на освобождението, като я предадете на следващите поколения, заслужава възхищение. Вярвам, че днешните чествания ще се превърнат в една значима традиция в календара на Ботевград, която ще продължи всяка година да събира жителите и приятелите на града. Пожелавам на всички вас весел празник”, се казва в поздравителния адрес на държавния глава.

Поздравителни адреси и цветя бяха получени и от: Нона Караджова, Даниел Георгиев, официалната делегация от Саранск, Красимир Живков, Петко Николов - председател на Комисията за защита на конкуренцията, Асоциация на председателите на общинските съвети в България, Синдиката на българските учители, кметовете на общините Правец, Етрополе, Димитровград, Дупница, Созопол, Свищов, Несебър, политически партии, кметствата в Община Ботевград и други.

Тържествената програма продължи с празничния спектакъл „Тази сладка дума Свобода”, подготвен от режисьора Димитър Шарков и талантливите самодейци на Ботевград. Те пресъздадоха историята на града от деня на неговото освобождение до днес, традициите, приятелските отношения между руси и българи. Между отделните изяви бяха излъчени предварително заснети изказвания на видни ботевградчани за родния град. Сред тях са професорите Благовест Вълков, Марин Ненчев, Ради Романски, Тихомир Таков, бившият директор на гимназията Никола Близнаков и други.  

Специално за гостите от Саранск прозвучаха популярни руски песни, изпълнени от вокално трио „Грамофон”. Овациите на публиката обраха най-малките участници в спектакъла – малчуганите от детските градини. Техните песни, танци и сценични облекла вдигнаха градуса на настроение в салона на читалището.