Четирима сутеньори роми са сложили ръка върху най-печелившата територия край Ботевград, известна като „Пика”, Румен познат като Румо, Боко, Митко Качамака и Иван Пиката ежедневно изкарвали на пътя за Враца мургавите си красавици, за да обслужват загорели шофьори. Така започва статия „Сводници си крадат проститутки” в новия брой на вестник „Телеграф”. По натам в нея се казва, че четиримата сводници се „конкурират като зверове”. „Щом някоя от девойките напредне с клиентелата, сутеньорите веднага започват да й се точат. „Най-често я крада. Докато работи, минавам покрай нея и уж като клиент я забирам. Карам си я вкъщи и я заключвам за седмица две. Малко бой и разбира за какво иде реч. През това време обслужва мъжете на закрито. Щом „клекне”, я изкарвам на улицата и я следя стриктно да не мръдне нанякъде”, споделя един от сводниците пред вестника. По думите му негови колеги от Враца, Благоевград и Велико Търново редовно минават през „Пика”, за да заберат някоя работлива труженичка. „Циганките не се оплакват в полицията, защото искат да имат работа. На тях им е все едно за кого ще бачкат”, допълва сводникът.
Любопитно е, че понякога търговците на жива плът решават да действат „коректно” и срещу заплащане си пробутват стоката помежду си. „За грозните не можеш да дадеш повече от 500-1000 лева. Засуканите обаче се пласират за 3000-4000 лева., цената не може да скочи повече от това”, обяснява източникът на „Телеграф”. По тази схема се развили събитията за проститутката Емилия, която до скоро работела за Митко Качамака. Най-неочаквано тя се влюбила в зет му Миро, който също пробвал късмета си в престъпния бранш. За да не му я вземат под носа, Качамака я пробутал на роднината си за 1000 лева. Поискал още толкова и за дрехите и бижутата, които й купил. Като и се наситил обаче след време, Миро пак я върнал на Качамака.

Обичайно ромките обслужват на ден от 20 до 30 клиенти. Така всяка докарва на работодателя си между 400 и 500 лева. Търговците на жива плът вкарват всичките си печалби в луксозни коли. Иван Питката например не слиза от лъскавото си „Ауди А4” и нарочно пресича града, за да демонстрира качествата му. За да не остане по-назад, от известно време Миро пък се кипри в чисто новото си „Ауди А8”. Навсякъде обяснява, че взел за 30 бона, които броил кеш. Иначе ромът, който преди това се движел с джип „Мерцедес МL”, официално се водел безработен. Качамака също като конкурентите си обикаля в Ботевград с луксозен мерцедес. Живее в панелка на последния етаж в жк „Север”, а под него се подвизават проститутките му. Срещу блока си е направил гараж, насред който издига голяма къща. Единствено Румо прави изключение от групата. Всеки лев, който изкара любимата му жена, профуква в казино, пише още в статията.

По думи на източника на „Телеграф” полицаите не взимат рекет. „Всеки от нас работи за себе си, но никой не ще да ни закриля”, признава сводникът.

„Законът е такъв, че освен да ги профилактираме не можем да направим кой знае колко. В тази битка се чувстваме с вързани ръце”, обясняват от ОДМВР – София.

Проверка на „Телеграф” показа, че патрулка по няколко пъти на ден минава през района. Проститутките дотолкова са свикнали с присъствието на униформените, че щом ги видят, смирено се качват в колите им.