Осем проститутки и известен на полицията сводник бяха задържани вчера при полицейска операция на главен път Е-79 в района на Ботевград. В акцията участваха полицаи от различни звена на ОД МВР-София – криминалисти, служители от сектор “Противодействие на организираната и тежката престъпност”, магистрални полицаи, представители на отдел “Полицейско разследване” и служители на местното РУ. Специализираната полицейска операция бе ръководена от Районна прокуратура-Ботевград и контролирана от Дирекция “Инспекторат”-МВР. 

При проверките в района на “Пик”, ханче “Атлантик” и местността “Малините” били задържани Ф.В. /19 г./ от Угърчин, З.К. /25 г./ от с. Трудовец, К.Г. /20 г./ от гр. Роман, М.Х. /19 г./ от гр. Оряхово, А.А. /30 г./ от гр. Добрич, И.Д. /25 г./ от гр. Ябланица и непълнолетно момиче от Враца. До момента 17-годишната била конвоирана два пъти до Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в столицата.

Повечето от проституиращите са регистрирани в РУ-Ботевград. Сводникът – С.И. /40 г./ от Ботевград е известен на полицията за кражби и палеж, осъждан. Той живеел на семейни начала с една от проститутките – И.Д. /25 г./. Две от задържаните били санкционирани по ЗБДС, а една от тях представила невалиден документ за самоличност. Съставени са им и актове за нарушение на обществения ред. В хода на проверките станало ясно, че лицата не се издирват. В обясненията си осемте жени заявили, че не са принуждавани насила да проституират. Лицата са задържани в  РУ-Ботевград с полицейска мярка за 24 часа, съобщиха от Пресцентъра на МВР.