България живее на вересия. Това заяви от трибуната на парламента Мая Манолова, депутат от БСП.

Огромна част от българите живеят под прага на бедността. Когато хората записват на вересия един хляб, една бутилка олио, едно яйце - положението е трагично. Какви мерки ще предприемете до края на мандата за повишаване на доходите на хората, попита Манолова.

Спомням си управление на БСП, когато и купони имаше, и нищо нямаше по магазините, заяви премиерът Бойко Борисов. Свикнали са всички да треперят от тях десетилетия наред. Тъжно е да има такива тефтери с вересия, но вашата партия е допринесла много за това състояние, обяви министър-председателят.

Той обаче обяви, позовавайки се на данни от БНБ, че макар в някои села да има подобни проблеми, се оказва, че спестяванията на хората са се повишили. Малкият и средният бизнес се възползват от ОП "Конкурентоспособност" и за последните шест месеца са усвоили повече пари.

По думите на Борисов, правителството е насочило усилията си в подобряване на нивото на доходите на гражданите чрез изменение на минималната работна заплата, повишаване на бюджетните заплати, както и промени в данъчната политика. Минималната работна заплата общо за мандата на правителството ще бъде увеличена с 29, 2 на сто, каза той и коментира, че не се наблюдава значителна загуба на покупателна способност на обществото.

Мая Манолова отказа да влиза в спор за управлението на предишните правителства, "защото в четвъртата година на вашия мандат това няма вече значение". Тя обяви, че е дошла от името на хората от своя избирателен район - Кюстендил, които "ме помолиха с този въпрос да опитам да ви сваля на земята, при проблемите на хората, при реалния живот".

Вчера вашите депутати гласуваха 5 лв. увеличение на минималните пенсии, 0 лева увеличение на майчинските, 0 лв. увеличение на средствата за бизнес. С това вашите депутати узакониха вересията. Хората ще продължават да живеят на вересия през следващата година, бизнесът също. На вересия ще действа и държавата. Живот на вересия - това е действителността на България днес, а политика на вересия е вашето управление, заяви Манолова. "Кога Господ ще дойде да си събере дължимото", питат хората от Кюстендилско. Тефтерът на ГЕРБ е със срок от 4 години и после народът ще си поиска парите, заключи червеният депутат.