Тази вечер в Ботевград стана нещо неочаквано за почти всички любители на баскетбола - Балкан победи Лукойл Академик! Със 72-63. И то не с някакъв си невероятен късмет или щастлива развръзка. А след като водеше в резултата цели 38 минути. И други отбори са побеждавали неизменните в последните години шампиони на България. Но май никога това не се е случвало без Лукойл Академик да поведе нито веднъж в срещата, получиха се само няколко равенства.

Това бе първа победа на Балкан над Лукойл Академик в официален мач. Имаше един успех на зелените в контрола преди няколко години, която вероятно мнозина са забравили. Но днешната ще се помни дълго. Може би моментът за Балкан бе добър, а за Лукойл Академик ситуацията бе доста по-особена. Днес шампионите се озоваха между два изключително важни мача в турнира за Юрокъп - победата във вторник като гост над Белгаком Спиру Шарлероа и този следващата сряда в София с черногорския Будучност, от който се решава дали българският тим ще продължи в следващата фаза на втория по сила клубен турнир в Европа.

"Всичко това е така - каза след мача треньорът на Балкан Ацо Тодоров. - Но то нас не ни засягаше. Просто се възползвахме от ситуацията по най-добрия начин. Готвехме се цяла седмица за тази среща най-вече психологически. И успяхме. Играхме правилно."

Домакините започнаха вихрено - с 15-3 в петата минута и 20-12 в осмата. Шампионите спечелиха втората четвъртина, но на полувремето Балкан продължаваше да води - 40-36. В най-слабо резултатната трета част Лукойл Академик смъкна още една точка от пасива си до 53-30 за Балкан. И когато повечето очакваха в последните десет минути да се стигне до пълен обрат, се получи точно обратното. За първите три минути балканци отново направиха разликата двуцифрена, преминавайки през 61-50 в 33-та и 65-53 в 34-та минута. И продължиха да играят силно - търпеливо в нападение и здраво в защита. И бомбата, която заложиха по време на целия мач, гръмна с пълна сила - победа със 72-63
(25-16, 15-20, 13-14, 19-13). И то абсолютно заслужена.

Невероятен мач за Атила дош Сантош - 17 точки и 17 борби за трийсет минути игра! Страхотно се представиха и Йордан Бозов, който също отбеляза 17 точки, и Иван Лилов, който е с 15 точки, 7 борби и 4 асистенции. На много високо ниво бяха и Урош Петрович с 11 точки и Джими Хънт с 9.

Трима от Лукойл Академик са с двуцифрен актив - Девин Грийн вкара 15, като направи и дабъл-дабъл с овладените 13 борби под двата коша, Брандън Хийт отбеляза 13, с 10 е Дарил Уоткинс, но той натрупа 4 нарушения в началото на третата част и по тази причина остана на игралното поле едва 19 минути.

"Победата е за всички в Ботевград - каза Иван Лилов. - Спазвахме стриктно треньорските указания - с дълги нападения и да не позволяваме да съперника да използва най-силното си оръжие - бързите атаки. И мисля, че надиграхме Лукойл Академик. Показателите от стастиката са категорични - имаме и по-добра стрелба, и повече борби."

"След мача поздравих играчите и им казах, че тази победа наистина е важна - съобщи старши треньорът Александър Тодоров - Но няма да означава нищо, ако не сме на високо ниво и в следващия ни мач в Плевен, а и след това. Защото целта ни е да играем все по-добре.