Фондация „Съвременност” - ЕСНО в Правец, Видраре, Етрополе, Ботевград, Лопян  


Европейската седмица за намаляване на отпадъците” (ЕСНО) има за цел да повиши информираността и да насърчи развиването на устойчиви политики и стратегии за намаляване на отпадъците в цяла Европа.


Фондация „Съвременност” се включи като организатор в четвъртото провеждане на „Европейска седмица за намаляване на отпадъците” в партньорство със следните училища:


• ОУ „Васил Левски” – с. Видраре;


• ОУ „Христо Ботев” – с. Лопян;


• Природо-математическа гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров” – гр. Ботевград;


• Професионална гимназия Етрополе;


• Ученически екопарламент – ГПЧЕ „Алеко Константинов” – гр. Правец.


Всеки един от участниците и организаторите се включи активно с определени дейности, сред които: изготвяне на книгоразделители с кратки еко послания, чанти за пазаруване от стари платове, организиране на семинари с цел повишаване информираността на местното население относно вредите и ползите от отпадъците.
Учениците се включиха в семинарите като представиха свои презентации, песни, картини, стихотворения и различни игри на тема екологично мислене, изготвиха изложби със сувенири от отпадъчни материали, цветни кошчета, похдодящи за класната стая, изложба на храни без опаковки.
Също така беше поканен представител от ЕКОПАК – г-жа Бисера Караджова, която представи различни стратегии за разделното събиране и намаляване на отпадъците.
Г-жа Янка Александрова (ръководител на проекта към фондация „Съвременност”) обясни в интервю подробно участието на фондацията, училищата и дейностите, които всички заедно зивършиха.


Изводът, до който фондация „Съвременност” и останалите участници стигнаха беше, че местната общественост има желание и готовност да събира разделно своите отпадъци и да помогне за тяхното намаляване, но няма необходимите условия.


За контакти: Desislava Baranova