Семействата на 412 деца на възраст от 3 до 7 години и на 108 малчугани в яслена възраст не знаят какво е такса за детската градина.

С този финансов ангажимент се е нагърбила общината в Етрополе.

Тя покрива изцяло издръжката на децата в трите детски градини и яслата. В Етрополе най-малките жители на общината разполагат с основно ремонтирани и модернизирни детски градини и средно общообразователно училище.
Всичко това сме постигнали с проекти и със съфинансиране от общиниския бюджет, пояснява кметът Богомил Георгиев.
200 000 лв. от общинския бюджет са дадени за модернизирането на детските градини и над 200 000 – само за СОУ „Христо Ясенов“. Затова днес то не е едно от многото средищни училища, а цял образователен комплекс, в който има още многофункционална спортна зала, 2 басейна и общежитие. И всичко това – на добре охранявана територия.
В „Христо Ясенов“ се обучават 845 деца от І до ХІІ клас в 37 паралелки.
С тях работят 83 учители, повече от половинта от които с клас квалификация.
И още: в „Христо Ясенов“ има 16 полудневни групи, а 4 са на седмичен режим и живеят в общежитието. Всички ученици от І до ІV клас са на целодневен режим. Такъв е осигурен и за желаещите ученици от V до VІІ клас.
Ние сме най-голямото по площ училище в Софийска област, гордо разказва директорът Светла Вълова.
90 на сто от възпитаниците му продължават образованието си нагоре.
Голям опит е натрупан и в работата с деца със специални образователни потребности. Затова училището си има и психолог и педагогически съветник. Двамата разполагат със специално обзаведен кабинет. Най-новата придобивка за учениците в СОУ „Христо Ясенов“ ще бъде центърът по информационни и комуникационни технологии с 40 терминални станции.
До една година ще обновим и професионалната гимназия в Етрополе, както и детската ясла. Така всички общински образователни институции ще бъдат с нов облик, заключава кметът Богомил Георгиев.

Сбогом на седмичните групи

В ЦДГ „Еделвайс“ в Етрополе има и една седмична група. Това е пример за добре очерталите се полюси в нашето общество – на родителите, които предпочитат да образоват децата си в дома си, или в т.нар. семейни детски градиния и тези, които оставят за контакт с рожбите си само двата почивни дни. Понякога и те им изглеждат много. И двете крайности не са най-доброто решение за децата, категорична е заместник-министър Милена Дамянова. Седмичните групи са вид институционализиране на грижата за детето. А това противоречи на държавната политика – за извеждане на децата от институциите и поверяването на грижите за тях на семейството. За тези родители, които все пак трудно се справят с този ангажиментя е предвиден друг вид услуги – от резидентен тип. Детската градина не е дом за отглеждане на деца.
Новият закон за предучилищното и училищното образование е намерил желаната златна среда. От една страна, въвежда задължителна детска градина вече и за 4-годишните от учебната 2016/2017 г. Но в същото време не отнема ролята и функциите на семейството и родителите.
За тези, които искат и имат възможност по-дълго време да прекарват с децата си, целодневната детска градина ще организира полудневна група, почасови и сезонни занимания, предвижда още законът.

Изпитът на тригодишните е мит

Скрининг за наблюдение на тригодишните, а не тестови препитвания предвижда проектът „Включващо обучение“. Той се изпълнява от МОМН и е на стойност 10 млн. лв. Финансира се от ОП „Развитие на човешките ресурси“. Целта му е да се осигури подкрепяща среда за равен достъп до образование.
Затова обхваща малчуганите от 3 до 7-годишна възраст, застрашени от обучителни трудности коментира на среща с педагози от Етрополе заместник-министър Милена Дамянова. Такава задача педагозите в детските градни изпълняват и сега. С проекта обаче се дава възможност те да бъдат подпомогнати от специалисти. Скринингът ще бъде под формата на игра. А специалистите ще разработят програми за преодоляване на констатираните дефицити.

Специални грижи за по-специалните

Дневен център за деца с увреждания разкрива община Етрополе. В него ще се предлага специализирана грижа за тези, които имат специални образователни потребности. С малчуганите ще работят кинезитерапевт, психолог, логопед и други специалисти.
На подобни центрове ще може да се възлага и специфичната работа, от която се нуждаят децата със СОП, посещаващи училищата и детските градини. Това предвижда новият закон за образование. Целта е децата да получат всестранна подкрепа.

в. Азбуки, Татяна Дикова