Изоставен от ятото си щъркел се е появил в силистренското село Калипетрово. Птицата се е настанила в гнездо на електрически стълб, съобщи БНР.

От вторник в района вали сняг и според местните хора щъркелът едва ли ще оцелее през зимата. Щъркелът е или болен, или прекалено стар, за да отлети с ятото, твърди Иван Фучеджиев от село Калипетрово. Той пръв забелязал самотната птица и всеки ден я наблюдава с бинокъл. "В неделя следобед го видях, като пристигнах, в гнездото и идва тука, вечерта преспива в гнездото и заранта, някъде към 9-10 часа излита, отива по реките да си търси храна. И вечерта към четири и половина-пет часа се прибира в гнездото отново. Сега при туй застудяване вече той не може да съществува, защото ще замръзнат водоемчета, всичко, рекички замръзва и няма откъде да си набави храна. Ако някакви мерки се вземат да се хване, да се смъкне и да се приюти, ние ще го следим", казва Фучеджиев.

Хората са сигнализирали местна природозащитна организация. До момента обаче не са предприети стъпки за спасяването на птицата.